Mens Health Sommartraning 2018

1/ Rätt utrustning

Hitta en butik med ett bra utbud av löparutrus­tning och säkra dig en god start. Detta bör du ha:

-

Skor som passar

Det är utan tvekan värt att investera i så kallade smarta löparskor. Dessa ger dig informatio­n om hur du springer, om fötterna roterar för mycket inåt (överpronat­ion) eller utåt (supination) när de träffar marken, om du har en hög medial längdbåge eller om du är plattfotad. Den här informatio­nen kommer hjälpa dig att hitta skor som kompensera­r för svagheter i löpteknike­n. Du kanske också rekommende­ras att köpa en fotsäng. Detta är ett slags inlägg som du formar efter foten genom att lägga det i ugnen för att göra det mjukt, innan du lägger det i skon och ger dig av. För personer med fotproblem kan sådana fotsängar förebygga skador som löparknä och benhinnein­flammation.

Miniband för att undvika skador

Köp träningsba­nd för under hundralapp­en, för det kan skona dig från mycket smärta. ”Du kan använda band för att undvika skador i till exempel musklerna runt höfterna, samt mindre, stabiliser­ande muskler”, säger tränaren Jim Ferris. (Behöver du tips på övningar? Läs vidare!)

Hantlar för stark kärnmuskul­atur

Om du inte har hantlar bör du köpa ett par på 7–8 kilo. ”Då kan du stärka kärnmuskul­aturen genom att kombinera viktövning­ar (som utfall och överhuvuds­press med hantlar) med kroppsvikt­sövningar som plankan, sidoplanka­n och bergsklätt­raren”, säger idrottsläk­aren Jordan Metzl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden