Mens Health Sommartraning 2018

05/ Se bättre ut bakifrån

-

THE GLUTE LAB, PHOENIX, AZ

Bret Contreras har specialise­rat sig på att bygga bättre ryggar. Detta gör han i Glute Lab, ett garage med plats för fyra bilar, som han byggt om till en träningssa­l och ett forsknings­laboratori­um. Han använder en lastplatta för att mäta kraft, elektromyo­grafi (EMG) och ultraljud för att kunna se in i muskler samt video för att studera rörelser. Han har bland annat kommit fram till att:

Knäböj + höftlyft = bättre prestation

Contreras forskning visar att knäböj stärker sätesmuskl­ernas nedre fibrer, medan höftlyft stärker både de övre och nedre fibrerna. Därför bör du göra båda delarna om du vill ha bästa möjliga resultat. Dessutom kan du bli en snabbare idrottare. Hans senaste forskning visar att knäböj är bäst om du vill hoppa högre, medan höftlyft främjar accelerati­on och gör dig därmed till en bättre löpare.

Lita på dig själv!

Genom att använda EMG för att mäta muskelstim­ulering har Contreras upptäckt stora skillnader mellan hur olika övningar påverkar olika människor. Han säger att hans klienter som regel själva vet vilka övningar som är mest effektiva, eftersom de känns bäst.

”Lita på dina instinkter och lyssna på din kropp”, säger han.

Om det känns som du får ut mer av knäböj när du riktar tårna lite utåt har du förmodlige­n helt rätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden