Mens Health Sommartraning 2018

SANNING 3 Tajming är allt

-

”Din kropp arbetar med att bygga upp och bryta ner proteiner även när du vilar”, säger Jeffrey Volek, professor samt tränings- och kostforska­re på Ohio State University. ”Varje gång du äter minst 30 gram protein stimulerar en ökning i proteinsyn­tesen som varar i ungefär tre timmar.”

När på dagen äter du mest protein? Till middag, eller hur?

”Det betyder att många bara ger musklerna rätt bensin några få timmar om dagen och bryter ner muskelfibr­erna resten av dygnet”, säger Layman. ”Försök att få i dig protein flera gånger om dagen.”

Det finns gränser för hur mycket protein din kropp kan spjälka ur en enda måltid. En studie från University of Texas visar att du inte får större effekt av att äta 90 gram protein till en måltid än vad du får av att äta 30 gram.

”Du kan jämföra kroppen med en bensintank”, säger studieförf­attaren Douglas Paddon-jones. ”Det finns bara plats för en viss mängd bensin. Om du fyller på för mycket rinner det överflödig­a bara ut.”

Om du äter protein till frukost, lunch och middag, samt ett par mellanmål bestående av torkat kött, ost eller mjölk, kommer du att märka att du äter mindre än förut.

”Personer som startar dagen med en proteinrik frukost äter hela 200 kalorier mindre varje dag jämfört med dem som äter en kolhydratr­ik frukost som till exempel mackor. Det har inte samma effekt att avsluta dagen med en stor köttbit”, säger Layman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden