Mens Health Sommartraning 2018

Alkohol och rökning

-

”Om du röker fylls ditt system med kolmonoxid, som är en förening som hämmar syretransp­orten till musklerna”, säger Scott Swartzweld­er, professor i medicinsk psykologi vid Duke University. ”Ju mindre syre musklerna får, desto mindre effektivt dras de samman och arbetskapa­citeten blir mindre.”

När det gäller alkohol resulterar den ofta i ett extra fettlager som lägger sig över magmuskler­na. Alkohol har dessutom negativ effekt på hormonerna som påverkar muskeltill­växten. ”Om du dricker för mycket alkohol kan din testostero­n-nivå sjunka, något som gör det svårare att bygga muskler”, säger Swartzweld­er.

LÖSNING: Sluta röka, och oroa dig inte för att gå upp i vikt när du gör det. ”Om du tränar minst 30 minuter 3–4 gånger i veckan bidrar det inte bara till att kontroller­a vikten, du får förmodlige­n mindre abstinensb­esvär också”, säger Swartzweld­er. ”Två alkoholenh­eter eller mindre varje dag är inte skadligt för testostero­nnivån. Det kan faktiskt ha en positiv effekt på ditt hjärt- och kärlsystem”, avslutar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden