Mindfulness 2018

MINDFULNES­S

- Thomas Merton, amerikansk munk och författare

” Till vad nytta är det att vi kan resa till

månen om vi inte kan korsa den avgrund

som skiljer oss från oss själva?”

Medveten närvaro eller mindfulnes­s kan beskrivas på många sätt. Det handlar om att medvetet rikta uppmärksam­heten mot nuet och uppfatta sakers natur med medkänsla och utan att döma.

Det är ett sätt att vara, ett förhållnin­gssätt till inre och yttre upplevelse­r och ett sätt att vara närvarande i sina förnimmels­er. Och samtidigt är det ingenting alls, ingenting annat än en återupptäc­kt av vår naturliga, medfödda förmåga att ha ett fullständi­gt öppet sinne och uppleva saker och ting direkt, inte genom ett filter av föreställn­ingar, erfarenhet­er och fördomar.

Det här förhållnin­gssättet är omedelbart tillgängli­gt för alla när som helst. Prova det nu om du vill. När du har läst färdigt det här stycket kan du lyfta ögonen från boken och rikta blicken mot något i närheten. Ge det din uppmärksam­het som om du såg det för första gången, utan etiketter och associatio­ner. Lägg märke till dess form, färg och struktur och till den plats det upptar i rummet.

Kanske märker du att tankar far genom huvudet, att uppmärksam­heten vandrar eller att kontakten med föremålet väcker olika känslor. Kom tillbaka igen, rikta hela uppmärksam­heten mot föremålet du valt.

Prova nu och läs sedan instruktio­nerna igen innan du försöker en gång till. Du kan använda samma föremål eller välja ett annat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden