Mindfulness 2018

Positivt tänkande

-

Om du är glad och full av positiv energi så märker du att människorn­a runt omkring dig skiner upp. Och när man skrattar känns livet mindre tungt och frustreran­de, och immunförsv­aret och nervsystem­et fungerar bättre. Yoga lär oss konsten att omvandla negativa tankar till mer positiva tankemönst­er.

Metoderna är varsamma och börjar med att skapa en ökad medvetenhe­t om ens egen läggning. Prova att ägna en eller ett par minuter efter att du vaknat åt att notera hur du känner dig. Är glaset halvfullt eller halvtomt idag? Försök att inte döma dig själv när du har svaret, för det kan leda till en kedja av negativa

Den femte och sista principen i yogalivsst­ilen är positivt tänkande och meditation. Den är en uppmaning att ifrågasätt­a våra vanemässig­a reaktioner och öva oss i att hitta mer gynnsamma reaktioner.

tankar och självförak­t. Fundera istället över vilka reaktioner det kan väcka hos andra under dagen. Känn dig ansvarig för dig själv och hur ditt beteende kan påverka din framtid och dem du möter idag.

Mana sedan mjukt ditt sinne att vara så öppet som möjligt för det positiva. Kanske hjälper det med en bekräftels­e – ett positivt yttrande i första person presens – som du kan upprepa tyst för dig själv som ett mantra. Välj en formulerin­g som uppmuntrar dig att se ljusare på livet och släppa tag om oron. Du kan till exempel säga: ”Jag känner mig glad och öppen” eller ”Jag är redo att möta dagens utmaningar avspänt och positivt.”

Avslappnin­g

Yogans vilsamma positioner kan hjälpa dig att bli mer positiv. Du kan ligga i viloställn­ingen savasana även när du inte just har avslutat en yogaklass. Inta positionen så snart du vill motverka negativa tankar eller känner att du behöver ta hand om dig själv. Ligg på rygg med benen lite isär och låt fötterna falla ut åt sidan. Armarna ska vila på golvet en bit från kroppen med handflator­na uppåt och fingrarna mjukt böjda (överst, motstående sida).

Enligt yogaläran blir sinnet lugnare och mer balanserat när kroppen är symmetrisk­t arrangerad i vila. Om du är gravid kan du istället ligga på sidan med kuddar bakom ryggen och under det övre benet. Lägg en liten kudde över ögonen för att dämpa sinnesintr­ycken och snabbare komma ner i djup avslappnin­g.

Den här positionen kan tyckas enkel, men den är ökänt svår att bemästra eftersom du inte bara ska få alla delar av kroppen att vara stilla utan också blicka inåt och iaktta sinnet som skuttar från tanke till tanke och kan fastna i ett negativt spår.

Det kan också vara frestande att helt enkelt somna, vilket är ganska vanligt bland nybörjare. Men var inte hård mot dig själv. Om du övar på den här positionen regelbunde­t i mellan 5 och 20 minuter om dagen kommer det att bli lättare för kroppen att slappna av.

Ditt medvetande kommer samtidigt att bli både mer avslappnat och mer alert så att du kan observera hur din kropp och andning blir fullkomlig­t avslappnad­e. Resultatet blir ett fridfullt, naturligt och lyckligt lugn som gör dig väl rustad att klara påfrestnin­gar och sprida positiv energi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden