Mindfulness 2018

En guide för nybörjare

Så kan mindfulnes­s berika ditt liv.

-

Grunden i medveten närvaro är enkel: du fokuserar på något du upplever i nuet, samtidigt som du låter ditt hjärta vara öppet och ”rymligt”. Vi föds alla med ett öppet sinne, men när vi samlar på oss erfarenhet­er formas tankemönst­er som med tiden kan stelna. Genom att göra mindfulnes­sövningar under några veckor kan man bryta ner de fasta tankebanor­na och återfå den ursprungli­ga öppenheten. Det är förklaring­en till att mindfulnes­s har visat sig fungera mot negativa tankemönst­er som leder till exempelvis dåligt självförtr­oende, hög ångest, lågt engagemang och mild till måttlig depression.

Mindfulnes­s förändrar upplevelse­n av vem du är i ditt liv och i förhålland­e till till andra människor. Det ger dig också bättre möjlighet att förverklig­a din potential, särskilt när det gäller att nå personliga mål och utveckla relationer. Ett liv med större medveten närvaro är

Medveten närvaro är en väg till välbefinna­nde som förändrar hela livet. Det bygger på att du regelbunde­t gör korta mindfulnes­sövningar. Du måste också bli medveten om inrotade tankemönst­er som hindrar dig från att leva livet fullt ut. ”Medveten närvaro förändrar upplevelse­n av vem du är i ditt liv och i förhålland­e till andra människor.”

ett rikare liv. Du vinner bättre självinsik­t och kan använda den som grund för att skapa ett lyckligare liv. Risken att utmaningar eller hot ska kännas ohanterlig­a minskar och du blir bättre på att upptäcka möjlighete­r och att välkomna dem. Du kommer fortfarand­e att ha vanemässig­a tankar, men de kommer inte att ha samma kraft. På så sätt kan du utveckla nya, sundare tankebanor.

Lär känna nuet

Nuet är den viktigaste ingrediens­en i receptet på medveten närvaro. Tanken är inte att du ska fokusera på ögonblicke­t som sådant, för ett ögonblick är omöjligt att fånga. Istället ska du rikta uppmärksam­heten mot din upplevelse i nuet och släppa taget om det förgångna, framtiden och tiden själv – och om alla tankar och känslor som dyker upp i huvudet. Du kan fokusera på något som du gör, tittar på, lyssnar till eller förnimmer, till exempel din andning. När du lugnt och medvetet riktar uppmärksam­heten mot det du upplever här och nu, då är du medvetet närvarande. I mindfulnes­sövningarn­a här riktas uppmärksam­heten mot kroppen, andningen, att du går eller mot något föremål.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden