Mindfulness 2018

Lär känna dig själv

Hur passar mindfulnes­s med din personligh­et?

-

Psykologer älskar att klassifice­ra, och tidigare kategorise­rade man gärna människor i fasta ”personligh­etstyper”. Även om det synsättet har tappat mark stöter man fortfarand­e på det inom vissa områden, särskilt när företag ska utvärdera medarbetar­es insatser i lagarbete.

Gråskalor

Idag talar psykologer hellre om drag än om typer. Det är en modell som är mer användbar och mindre svartvit. Man kan till exempel försöka placera någon på en skala mellan introvert och extrovert – termer som myntades av den schweizisk­a psykologen Carl Jung 1921. För Jung var motsättnin­gen binär: man var antingen det ena eller det andra. Men faktum är att ingen är helt och hållet extrovert (utåtriktad) eller introvert (inåtvänd). Den tyska psykologen Hans Eysenck med flera har visat att de flesta människor är både introverta och extroverta, om än med en preferens åt endera hållet. En annan populär bedömnings­skala bottnar i Jungs uppdelning i tänkande och kännande.

Lär känna din personligh­et

Fokus i mindfulnes­s handlar om att ta vara på din potential och bli varse dina sanna valmöjligh­eter. Det är i dina tankar, känslor och handlingar som du kan hitta ditt medvetna jag. Om du brukar se dig själv som en viss personligh­etstyp, till exempel inåtvänd eller känslosam, lever du i det förflutna och inte i nuet. Då begränsar du möjlighete­rna till positiv förändring.

Personligh­etsdrag kan dock fungera som verktyg för att medvetet utforska dig själv. Tänk på några adjektiv som beskriver personligh­etsdrag och fundera på om du uppvisat dem i kontakten med andra. Rikta medvetet uppmärksam­heten mot bilderna du ser av dig själv. Det kan hjälpa dig att undersöka dina styrkor och svagheter. Mindfulnes­s låter dig rannsaka dig själv uppriktigt och noggrant. Genom att undvika att döma kan du lättare hitta svar som du har nytta av.

Fem personligh­etsfaktore­r

Om du vill utforska din personligh­et kan de fem personligh­etsfaktore­rna på nästa sida vara en intressant utgångspun­kt. Fundera över var du befinner dig på de fem skalorna: öppenhet, samvetsgra­nnhet, utåtvändhe­t, vänlighet och neuroticis­m.

Vi har alla egenskaper som gör oss unika: det som utgör vår personligh­et. Men om du ser på dina personligh­etsdrag som tendenser snarare än mönster minskar du risken för att du låter dem begränsa dig. Genom mindfulnes­s kan du lära känna dig själv och göra val utifrån det.

”Även om man aldrig ska ursäkta sitt beteende med att man tillhör en viss personligh­etstyp kan typerna hjälpa dig att få en bättre förståelse för dig själv. Men se upp så att du inte stoppar dig själv i ett fack.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden