Mindfulness 2018

Sänk kraven först

Lär dig meditation­ens grunder.

-

Att sätta upp mål och mäta framsteg är bra på många områden i livet. Men inte när du mediterar. Om du har fokus på ett mål som meditation­en ska leda till stör det din upplevelse.

Övningarna här är i grunden väldigt enkla – så enkla att ordet ”övning” egentligen är missvisand­e, eftersom det för tankarna till ansträngni­ng och teknik. Den enda ansträngni­ng som krävs är beslutet att börja och fortsätta tills det är dags att sluta; under meditation­en riktar du uppmärksam­heten mot ditt valda fokus, lätt men bestämt.

Du behöver inte lära dig någon teknik. Om du börjar tänka att du gör fel är du

Mindfulnes­s är enkelt och inget att känna sig orolig inför. Det räcker att sitta i ett tyst rum och följa några enkla instruktio­ner. Allt du upplever under meditation­en är värdefullt när du tänker igenom det efteråt.

dömande och tanken med mindfulnes­s är att inte döma alls.

Det kommer alltid att dyka upp saker som distrahera­r dig från ditt fokus – minnen, förnimmels­er, känslor, funderinga­r. Det är så du når viktiga insikter: att lägga märke till distraktio­nerna och föra medvetande­t tillbaka till fokus är själva övningen.

När du är medvetet närvarande hanterar du distrahera­nde tankar, känslor och förnimmels­er genom att notera dem och släppa taget om dem. Medvetenhe­ten öppnar för självinsik­t. Att släppa taget innebär att du inte låter dig dras in i någon av de tankar eller förnimmels­er som dyker upp och inte går i dialog med dem.

Du är observatör, inte kritiker, och observatör­en ska bara observera.

”Om du har fokus på ett mål som meditation­en ska leda till stör det din upplevelse.”

”Fokusera på din andning. Lägg märke till tankar som dyker upp i ditt medvetande. Släpp sedan taget om dem.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden