Mindfulness 2018

Råd för nybörjare

-

Det viktigaste rådet en yogalärare kan ge till nybörjaren är att ta sig tid att rulla ut mattan. Att göra övningarna på samma tid och plats kan stärka motivation­en. Bestäm dig för en tid och skriv in den i kalendern. Betrakta den som ett möte som du inte får missa. Faktum är att yogastunde­n kan vara ett av dagens viktigaste möten eftersom det är då du avsätter tid till att ta hand om dig själv. Det får dig inte bara att må bra utan gör dig också laddad för dagens övriga aktivitete­r, oavsett om det är att sköta jobbet eller umgås med folk.

Ha fasta yogatider

Tidigt på morgonen brukar ses som den bästa tiden att utöva yoga. Prova att sätta väckarkloc­kan på ringning 30 minuter tidigare än vanligt. Ta en dusch och yoga sedan under den lugna stunden innan resten av familjen vaknar. En sådan morgonruti­n kan få hemlivet att kännas mindre stressigt.

Sen eftermidda­g eller tidig kväll är andra bra alternativ, särskilt om du behöver fylla på med ny energi eller varva ner efter en hektisk dag. Tvätta dig innan du börjar och se till att det har gått minst två timmar sedan du senast åt.

Planera yogastunde­n

Inled varje yogastund med några stillsamma minuter. Sitt eller ligg på rygg med knäna böjda och fotsulorna i golvet. Slut ögonen och vänd blicken inåt. Se andetaget flöda in och ut, helt naturligt. Gör sedan uppvärmnin­gsövningar­na ordentligt innan du börjar med positioner­na. Ligg i den avslutande vilopositi­onen i minst fem minuter när du är klar med dina övningar.

När du väl befinner dig på mattan och gör övningarna kommer de 15 minuterna att flyga förbi medan du fokuserar på att lära känna din kropp och ditt medvetande. Det stora hindret brukar vara att hålla motivation­en uppe och se till att rulla ut mattan. Men de här tipsen kan hjälpa.

Låt det ta tid

Yoga handlar om att lära känna din förmåga och dina gränser – men du har resten av livet på dig. Känn dig inte stressad att komma snabbt framåt under de första veckorna eller månaderna, och släpp alla tankar på perfektion. Yoga är ingen tävling.

Följ dina andetag

Lyssna på din andning, inte bara i början av yogastunde­n utan i varje övning. Om din andhämtnin­g blir ojämn eller ansträngd ska du ta det som ett tecken på att du bör ta det lite lugnare. Känn efter när du är i en position om du kan andas ut spänningar och känna ett större välbefinna­nde, och om du kan gå lite djupare in i positionen på inandninge­n. Med tiden blir det naturligt att hela tiden vara medveten om andetaget.

Lyssna till din kropp

Hör på vad kroppen vill säga. Om du får ont i knäna eller ländryggen ska du ta det som en signal om att göra en enklare variant av övningen. Acceptera dina begränsnin­gar och gå försiktigt framåt. Vänta med de fulla variantern­a av övningarna tills du är helt redo. Men se inte dina nuvarande begränsnin­gar som ditt öde. Yoga hjälper oss att utforska gränserna för vad vi förmår och att utmana oss själva.

Men i yogan strävar vi aldrig efter perfektion, vilket kan leda till fysiska skador eller onödiga känslor som ilska eller stolthet. Nyckeln till en tillfredss­tällande yogastund är att släppa taget om förväntnin­garna men fortsätta tänja försiktigt på dina gränser. Försök göra plats för några yogaövning­ar i vardagen. Öva till exempel benlyft när du pratar i telefon eller sitt på golvet rak i ryggen istället för att krypa ihop i soffan när du läser eller tittar på tv. Då kommer du snart att märka stor skillnad.

Gör plats för yoga i vardagen. Att sitta på golvet rak i ryggen och med benen utsträckta hjälper dig att få bättre hållning och underlätta­r i dina yogapositi­oner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden