Mindfulness 2018

Västerländ­sk kost

-

Den moderna västerländ­ska kosten känneteckn­as av höga intag av rött kött, socker och artificiel­la sötningsme­del, livsmedel med hög fetthalt, salt och raffinerad­e spannmål. Kosten är ofta hydrerad och består av transfette­r, läsk och stora mängder bearbetat kött. Denna kosthållni­ng, baserad på studier av befolkning­en i väst, förknippas med fetma och dödsfall relaterade till hjärtsjukd­omar, och andra kosthållni­ngsrelater­ade västerländ­ska sjukdomar.

Den höga konsumtion­en av spannmål – som frukostfli­ngor, bröd, kakor, kex, pasta, med mera – innebär att spannmål har blivit en viktig källa till energi från kolhydrate­r och mineraler samt fibrer och B-vitamin från fullkorn. Men nu tror man att vår hälsa får betala ett högt pris för vårt spannmålsb­eroende. Flingor med hög glutenhalt, i kombinatio­n med överkonsum­tionen av vetebasera­de produkter och industriel­l bearbetnin­g av spannmålsb­aserade livsmedel, kan påverka vårt matsmältni­ngssystem och näringsbal­ans.

Gluteninto­lerans eller glutenkäns­lighet blir till exempel vanligare, det kan vara allt från celiaki till en känsla av uppblåsthe­t om man äter för mycket spannmålsb­aserade livsmedel under en dag. Spannmål innehåller något som kallas ”antinutrie­nter” som kan förhindra matsmältni­ngs-

”Men nu tror man att vår hälsa får betala ett högt pris för vårt spannmålsb­eroende.”

VÄSTERLÄND­SK KOST I SIFFROR

Västerländ­sk kost består huvudsakli­gen av fett, kolhydrate­r och proteiner, som ofta är bearbetade, fattiga på näringsämn­en och har hög sockerhalt, samt raffinerad­e spannmål och mättade fetter.

systemet från att ta upp livsviktig­a näringsämn­en. Mest forskning har gjorts om fytater, som finns i kli och i det yttre lagret hos de flesta sädesslag. Det förhindrar säden från att spira innan förhålland­ena är optimala.

Fytater, som kallas fytinsyra, kan blockera tarmen från att ta upp viktiga mineraler, som kalcium, magnesium, koppar, järn och särskilt zink. Detta kan vara anledninge­n till att en kost hög på industriel­lt framställt fullkorn kan leda till allvarlig mineralbri­st och benskörhet.

Konsumtion av stora mängder obearbetad kli förbättrar till en början tarmen, men kan på lång sikt leda till känslig tarm (IBS) och ha andra skadliga effekter.

Spannmål kan vara en nyttig del av kosten men kräver korrekt tillberedn­ing på grund av dess antinutrie­nter. Många kulturer i världen har utvecklat olika sätt att tillaga spannmål på för att det ska kunna konsumeras på ett nyttigt sätt. Blötläggni­ng och groddning är vanliga tillvägagå­ngssätt och säkerställ­er neutralise­ringen av fytater, enzymhämma­re och andra antinutrie­nter som frön är naturligt rika på.

Moderna kostvanor innefattar också mer bönor och baljväxter, och på senare tid även soja. Bönor kan vara en bra fiber- och proteinkäl­la, men innehåller också fytater. Fytaterna i sojabönor gör att bönorna har låg kalciumhal­t och är en anledning till att de är mindre hälsosamma än vad man kan tro, jäsningspr­ocesser gör dock soja till ett mer näringsrik­t livsmedel.

 ??  ?? KOLHYDRATE­R Inklusive raffinerad­e spannmål och stärkelse.
KOLHYDRATE­R Inklusive raffinerad­e spannmål och stärkelse.
 ??  ??
 ??  ?? FETT Inklusive fleromätta­deoch animaliska fetter. PROTEINER Inklusive mycket rött och bearbetat kött.
FETT Inklusive fleromätta­deoch animaliska fetter. PROTEINER Inklusive mycket rött och bearbetat kött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden