Mindfulness 2018

Skogssvamp­frittata

KAN STÄRKA IMMUNSYSTE­MET KAN BIDRA TILL HÄLSOSAM MATSMÄLTNI­NG KAN HJÄLPA MOT REUMATISK SMÄRTA KAN SKYDDA HJÄRTA OCH BLODKÄRL

-

Detta är en perfekt måltid om du har varit sjuk och är på bättringsv­ägen. Liksom andra svampar är murkla (Morchella esculenta) rik på essentiell­a aminosyror som kroppen behöver för att bygga protein, medan shiitakesv­amp och champinjon­er förbättrar matsmältni­ngen och har antiinflam­matoriska egenskaper. Tvätta murklan noggrant under rinnande vatten, eftersom deras svamplikna­nde hattar ofta innehåller jord och grus.

1

Förvärm ugnen till 180 ° C. Smörj en bakplåt med smör, tillsätt körsbärsto­materna och krydda med salt och svartpeppa­r, tillaga i ugnen i 8–10 minuter eller tills tomaten är mjuka.

2

Placera en stor stekpanna på medelvärme och stek all svamp i 1–2 minuter för att framhäva smaken och låta dem släppa ut lite av sin fukt. Tillsätt 1 matsked smör, låt smälta och stek svampen i 3–5 minuter. Krydda med salt och svartpeppa­r efter smak. Tillsätt hälften av den hackade gräslöken till svampen, spara resten till garnering. Ta svampen från, lägg på en tallrik och ställ åt sidan.

3

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en medelstor skål, krydda med lite salt och svartpeppa­r efter smak. Smält den sista matskeden smör i stekpannan och häll i äggblandni­ngen. Stek i 2–3 minuter på låg värme tills botten stelnar. Tillsätt sedan svampen och täck över med ett lock, tillaga i 3–5 minuter tills både basen och toppen på frittatan har stelnat.

4

Dela fritattan och lägg upp på fyra tallrikar. Toppa med resten av gräslöken och körsbärsto­materna. Garnera körsbärsto­materna med basilika och servera direkt.

4 PORTIONER

Till tomaterna

1⁄2 msk skirat smör att smörja plåten med

200 g mogna körsbärsto­mater

salt och nymalen svartpeppa­r

1 msk hackad basilika

blad till garnering

Till frittatan

25 g torkad murkla, som läggs i kokande vatten i 5 minuter för att återfuktas, eller 75 g rensad och finhackad färsk murkla

100 g skivad shiitakesv­amp

100 g skivade champinjon­er

2 msk smör

salt och nymalen svartpeppa­r

2 msk finhackad gräslök

8 vispade ägg

3 msk crème fraiche

3 tbsp crème fraîche

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden