Minecraft (Sweden)

GRUVDRIFT

-

Nu när du vet lite mer om världen är det dags att sätta igång med det Minecraft verkligen handlar om – gruvdrifte­n!

Gruvdrift (eller ”mining” som det heter på engelska) är att krossa och plocka upp ett block. Vissa block går sönder när du hackar ut dem, medan andra släpper en version av blocket som du kan plocka upp. I vissa fall kan du plocka upp något helt annat. Allt hänger på vilket block du krossar, vilket verktyg du använder och mycket mer! Du får lära dig allt om detta snart.

ATT KROSSA ETT BLOCK

För att krossa ett block i Minecraft måste du stå nära det och hålla inne ”use”-knappen på tangentbor­det, kontrollen eller din pekskärm. Blocket kommer sakta men säkert att börja spricka, tills det antingen släpper ifrån sig ett material eller bara försvinner. Detta är traditione­ll Minecraftg­ruvdrift, som du förmodlige­n sett förut.

Det tar lång tid att krossa block med bara händerna. Om du använder fel typ av verktyg kommer det ta lika lång tid som att slå med bara händerna.

Vissa block, som sand och jord, släpper en version av sig själva när de krossas med bara händerna.

Andra block, som sten och löv, kommer bara att försvinna om du inte använder rätt verktyg. En hacka, en sax, en spade eller en yxa kommer oftast att göra jobbet åt dig.

VERKTYG

Hittills har du mest använt träverktyg. De är enkla att göra, men de gräver långsamt och går sönder snabbt. Järnverkty­g är mycket effektivar­e. De håller längre, låter dig arbeta snabbare och kan användas till att hacka ut i princip alla typer av block. Detta är särskilt viktigt att komma ihåg när du ska samla sällsynta material.

För att få tag på järn måste du börja med att använda din trähacka för att samla kullersten, sedan använder du kullersten­en för att göra en stenhacka. Använd sedan stenhackan för att hacka ut järnmalm. Denna måste du sedan smälta i en ugn för att få järntackor­na du behöver för att kunna göra järnverkty­g, som hackor, spadar, svärd och yxor.

När du använder en järnhacka kan du samla in sällsyntar­e typer av malm, som guld och diamanter.

Det kan du sedan använda för att göra ännu bättre verktyg. Guldverkty­g är snabbare än järn, men de går också sönder snabbare. Diamantver­ktyg är snabbast och mest hållbara, men också svårast att få tag på eftersom diamanter är väldigt sällsynta. Håll dig till järn, i alla fall i början!

OLIKA TYPER

Du kan använda följande verktyg för att gräva ut block:

Hackor är snabbast för att gräva ut stenblock, samt mineraler och andra typer av malm. Detta är det enda verktyget som kan användas för att samla sällsynta mineraler.

Yxor är snabbast för att hugga ut träblock som kistor, arbetsbänk­ar och träd. De går även att använda som ett kraftfullt (men långsamt) vapen. Spadar är snabbast för att gräva ut sand, grus och jord. De kan även användas för att platta ut gräs och göra stigar.

Saxar går bara att göra av järn. De kan användas för att samla in lövblock, växter och ull. De går även att använda till att klippa får och mooshrooms, samt till att desarmera snubbeltrå­dskrokar.

 ??  ?? Yxor är bäst att krossa träblock med.
Många block går att plocka upp när det hackats ut.
Sprickor visar att ett block håller på att gå sönder.
Yxor är bäst att krossa träblock med. Många block går att plocka upp när det hackats ut. Sprickor visar att ett block håller på att gå sönder.
 ??  ?? Skaffa en bra hacka så snabbt som möjligt!
Guldverkty­g är snabbare än andra typer.
Saxar kan förstöra spindelnät och andra lätta block.
Skaffa en bra hacka så snabbt som möjligt! Guldverkty­g är snabbare än andra typer. Saxar kan förstöra spindelnät och andra lätta block.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden