Minecraft (Sweden)

”LOOT” OCH FÖREMÅL

-

Förutom att hitta föremål i naturen och tillverka saker själv kan du även få tag på saker i form av ”loot”. Loot betyder att du samlar något från en mob du har dödat eller en skattkista du hittat.

DROPS

De flesta mobs släpper föremål när de dör, något som kallas för drops. Det kan vara vanliga drops (vilket betyder att moben alltid släpper det aktuella föremålet) eller sällsynta drops (vilket betyder att det bara finns en viss chans att de kommer släppa föremålet). Alla grottspind­lar släpper alltid mellan 0–2 trådar när de dör, man ibland kan de släppa ett spindelöga också.

Om en mob har på sig eller bär på någon typ av utrustning finns det också en liten chans att de släpper dem när de dör.

SKATTER

Det finns skatter överallt i Minecraft. De finns ofta på specifika områden i spelet, som till exempel övergivna gruvgångar, tempel, byar och herrgårdar (för att nämna några). Det finns en chans att hitta värdefulla saker i alla dessa kistor.

Vissa strukturer har alltid en kista placerad på samma ställe (som till exempel i smedens hus i byar), medan det bara är en liten chans att andra byggverk innehåller kistor.

Vissa skatter ligger begravda och kan bara hittas genom att följa en skattkarta eller genom att bli kompis med en delfin, men mer om det senare.

SÄLLSYNT LOOT

Föremålen du hittar varierar från kista till kista. Många föremål dyker upp i flera olika kistor, men här är föremålen som bara finns i en specifik typ av kista:

- Övergivna gruvgångar: Räls (alla olika typer), facklor och lapis lazuli - Igloor: Guldklimpa­r

- Smedens hus: Ekplantor

- Bibliotek i fästningar: Kompasser, tomma kartor, böcker och papper - Altare i fästningar: Enderpärlo­r - Netherfäst­ningar: Nethervårt­or, tändstål, guldsvärd, guldharnes­ker

- Herrgårdar: Ringbrynje­skjortor, diamanthar­nesker

- Endstäder: Förtrollad­e hackor/ svärd/spadar och alla möjliga rustningsd­elar i både järn och diamant

- Skeppsvrak: Dynamit

SAKER DU INTE KAN GÖRA

De flesta föremål som finns i kistor kan hittas eller tillverkas på andra sätt, men det finns några saker du inte kan tillverka själv. Några av dessa saker kan du enbart få tag på genom att fiska eller byteshandl­a, men många finns bara i kistor.

Det handlar först och främst om dessa föremål: namnskylta­r, sadlar, ringbrynje­skjortor, musikskivo­r, förtrollad­e guldäpplen och hästrustni­ngarna (i Java Edition).

Lycka till på skattjakte­n!

KOMPASSER

Du bör använda en kompass när du utforskar. Det enklaste sättet att få tag på en kompass på är att byta till sig en i en by eller att göra en egen genom att kombinera rödstensda­mm och järntackor.

Den röda visaren på kompassen visar dig alltid vägen tillbaka till världens spawnpunkt. Det är därför det är smart att bygga en bas i närheten av din spawnpunkt.

Kompassen fungerar oavsett om du håller den i handen eller låter den ligga kvar i ryggsäcken. De flesta spelare föredrar att ha den på en av platserna som syns i rutnätet längst ner på skärmen.

 ??  ?? Mobs lämnar efter sig föremål när de dör.
Mobs kan dessutom släppa sin utrustning.
Det finns skatter överallt i spelet.
Mobs lämnar efter sig föremål när de dör. Mobs kan dessutom släppa sin utrustning. Det finns skatter överallt i spelet.
 ??  ?? Det finns fyra kistor i ett ökentempel.
Grottrum innehåller upp till två kistor.
Det finns fyra kistor i ett ökentempel. Grottrum innehåller upp till två kistor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden