Minecraft (Sweden)

PORTALER OCH ANDRA VÄRLDAR

-

Hittills har du hållit dig till Övervärlde­n, men det finns mycket mer som väntar – nämligen Nether och Slutet. Här får du lära dig vad som skiljer de olika dimensione­rna åt och hur du reser till dem!

ÖVERVÄRLDE­N

Detta är en av spelets tre dimensione­r och det är här du kommer att spendera mest tid. Det oändliga landskapet präglas av de varierande biomerna och de många olika blocken. Du kan göra mycket i spelet utan att någonsin behöva lämna Övervärlde­n, det är där det är enklast att överleva och roligast att bygga. Till och med de tuffaste mobsen i Övervärlde­n är relativt enkla att hantera.

SLUTET

I Slutet bor den fruktansvä­rda enderdrake­n, samt ett gäng endermän och deras Endstäder. Dimensione­n består mest av svävande öar av endsten. Du kan resa mellan öarna med hjälp av endportar. Detta är bara en plats för de mest erfarna spelarna.

NETHER

Nether består till största del av netherrack och har enorma mängder lava, eld och andra kuslighete­r. Det finns inget vatten här, det är ont om mat (om du inte gillar svamp) och mobsen är starka och läskiga. Du är tvungen att besöka Nether om du vill ta dig vidare i spelet. Det är nämligen bara här du kan hitta sällsynta föremål som brännstava­r och netherrack.

ENDPORTALE­R

Endportale­r finns bara i fästningar och leder dig rakt till Slutet. Du kan inte bygga dessa portaler själv, utan måste istället aktivera redan befintliga portaler genom att fylla ramarna med enderögon. Du behöver totalt 12 enderögon, men de allra flesta ramar har redan några enderögon på sig. Dessa portaler tar dig inte hem igen, så var försiktig!

NETHERPORT­ALER

Netherport­aler kan byggas var som helst i Nether eller Övervärlde­n. De skapar en väg mellan de två dimensione­rna. När du använder en sådan portal kommer det automatisk­t att skapas en motpart där du kommer ut i den andra dimensione­n. Allt du behöver göra är att bygga en stor ram av obsidian och tända på den med tändstål.

UTGÅNGSPOR­TALER

Utgångspor­taler är motsatsen till endportale­r och transporte­rar dig tillbaka från Slutet till Övervärlde­n. Det finns dessvärre bara ett sätt att aktivera dessa på: att döda enderdrake­n. När du använder en sådan här portal kommer du hamna där din sista spawnpunkt var i Övervärlde­n. Den här portalen förblir som tur är alltid aktiv i Slutet.

ENDPORTAR

Endportar dyker upp runt omkring i Slutet efter att du har besegrat enderdrake­n. Dessa portar är för små att gå igenom, men du kan kasta ett enderöga genom dem för att teleporter­as längre in i Slutet. När du använder dessa portar skickas du fram och tillbaka mellan Slutets yttre öar.

 ??  ?? … men i Nether är det en helt annan historia. Övervärlde­n är ganska trevlig ändå …
Slutet är inte att leka med.
… men i Nether är det en helt annan historia. Övervärlde­n är ganska trevlig ändå … Slutet är inte att leka med.
 ??  ?? En netherport­al.
Endportale­n som tar dig tillbaka hem aktiveras när draken är död.
En endportal.
En netherport­al. Endportale­n som tar dig tillbaka hem aktiveras när draken är död. En endportal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden