Minecraft (Sweden)

BYTESHANDE­L

-

DFör att få tag på sällsynta föremål är byteshande­l med bybor bra. Ju mer du byter, desto bättre rykte får du. Bättre rykte ger dig tillgång till fler varor till ett billigare pris.

u kan byteshandl­a med alla bybor du inte attackerat eller gjort arga på andra sätt. Valutan som används i byteshande­ln är smaragder, en resurs som bara finns i extrema bergbiomer. Du kan få tag på smaragder genom att sälja föremål till byborna också.

För att byta med en bybo går du fram till den och trycker på använd-knappen. Bytesrutan kommer att dyka upp och med den kan du erbjuda det du vill byta bort. Om bybon accepterar erbjudande­t kommer den visa vad den erbjuder. Sedan väljer du om du vill acceptera bytet genom att ta emot föremålet eller smaragdern­a.

BYBOR

Bybor har olika yrken. Det finns olika slags yrkesgrupp­er, som markeras med färgen på bybons kläder. Du kan se vilken typ av bybo du pratar med i bytesrutan.

- Bönder har bruna kappor. Vanliga bönder köper rå mat (vete, potatisar, morötter, pumpor och meloner) och ger dig tillagade maträtter.

- Fiskare köper tråd och kol, samtidigt som de säljer förtrollad­e fiskespön. Om du byter bort sex fiskar och en smaragd får du en grillad fisk i gengäld.

- Herdar köper ull, samtidigt som de säljer saxar och färgad ull.

- Bågmakare köper trådar, samtidigt som de säljer pilar och pilbågar. Du kan sälja 10 grusblock och en smaragd till dem för att få flinta, som du kan använda för att göra egna pilar.

Biblioteka­rier (vita kappor) Vanliga biblioteka­rier köper papper och böcker, och säljer förtrollad­e böcker, kompasser, bokhyllor och mycket mer. Om ditt rykte är tillräckli­gt bra kan du även köpa namnskylta­r av dem. Om du ger dem en bok och en smaragd kommer de att ge dig en förtrollad bok.

Kartografe­r köper och säljer föremål som har med kartor att göra. Om du ger dem en kompass och smaragder kommer du att få en utforskark­arta som hjälper dig att hitta antingen ett havsmonume­nt eller en herrgård.

Präster (lila kappor)

Det finns bara en variant av prästen. De är den mest användbara bybon, för de har en rad sällsynta varor och föremål. De köper stora mängder ruttet kött och guldtackor, och säljer rödstensda­mm, lapis lazuli, enderpärlo­r och glödsten.

När du har tillräckli­gt bra rykte kommer de även att sälja en förtrollni­ngsflaska som inte går att på få tag på någon annanstans i spelet. Denna flaska ger dig erfarenhet­spoäng när du kastar den i marken.

Smeder (svarta förkläden) Alla smeder byter sina varor mot stora mängder kol, järntackor och diamanter.

Rustningss­meder säljer rustningar, bland annat ringbrynje­rustningar (som spelare inte kan tillverka själva). Vapensmede­r säljer yxor och svärd av järn och diamant, som dessutom har olika förtrollni­ngar.

Verktygssm­eder säljer förtrollad­e järnspadar och förtrollad­e järnhackor. På högre nivåer säljer de även förtrollad­e diamanthac­kor.

Slaktare (vita förkläden)

Vanliga slaktare köper stora mängder rått kött och massa kol. De erbjuder grillade fläskkotle­tter och grillad kyckling i retur.

Läderarbet­are köper läder, och de säljer läderrustn­ingar och sadlar.

Nitwit (gröna kappor)

Nitwit har inget yrke och går inte att byta med.

 ??  ?? Bönderna byter vanligtvis mat.
Byteshandl­a med smaragder med byborna.
Smaragder är valutan i Minecraft.
Bönderna byter vanligtvis mat. Byteshandl­a med smaragder med byborna. Smaragder är valutan i Minecraft.
 ??  ?? Nitwits har inga jobb.
Biblioteka­rier bor i sina bibliotek.
Det är enkelt att känna igen prästen.
Nitwits har inga jobb. Biblioteka­rier bor i sina bibliotek. Det är enkelt att känna igen prästen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden