Minecraft (Sweden)

MOB-SÄKRING

-

Det är viktigt att skydda basen mot närgångna mobs. Du vill kunna ta dig in och ut snabbt, samtidigt som ovälkomna mobs hålls utanför. Det kan du få till på flera olika sätt.

BELYSNING

Du kan hindra mobs från att dyka upp i närheten av din bas genom att ha mycket belysning. Facklor fungerar bra, men pumpalykto­r och glödsten är ännu bättre! Du kan till och med använda rödstensla­mpor och göra ett nätverk av lampor för att få full kontroll över området.

VALLGRAV

En vallgrav är perfekt för att stoppa mobs från att ta sig in till din bas. Lite vatten räcker gott och väl för att sinka dina fiender – och det gör att du enkelt kan skjuta dem med en pilbåge.

Du kan fylla din vallgrav med lava för att göra dig av med fienderna på en gång, men kom ihåg att detta även förstör föremålen de släpper.

Tänk på att du fortfarand­e måste kunna komma över vallgraven. De flesta mobs kan inte hoppa, så en bro med ett litet mellanrum borde göra susen.

FORSAR

Ett av de enklaste sätten att försvara din bas på i Minecraft är att ha en vattenkäll­a över ingången. Det kommer att skölja bort alla fiender som försöker ta sig in i din bas. Det är överraskan­de effektivt!

Vatten blockerar dessutom explosione­r, så creepers kommer oftast misslyckas med sina försök att spränga sönder dina väggar!

GROPAR

Gropar kommer precis som vallgravar att sinka mobs som är på väg mot ditt hus. Det gör också att de kommer att brinna upp i solljuset om de ramlar ner i gropen och fångas. Efter att du besökt Nether kan du slänga ner massa netherrack i gropen och tända på den. Då kommer allt som ramlar ner där att brinna upp och du slipper hålla på med lava.

Oavsett vilken typ av försvar du väljer bör du bygga det större än vad du behöver. Då kan du bygga ut basen senare.

MURAR

Murar är effektiva för att hålla mobs borta, men var medveten om att du förlorar lite utsikt när du gör väggar som är så höga att du inte kan se över dem. Om du gör fönster i murarna kommer mobsen också kunna se in. Därför bör du försöka göra plattforma­r som du kan klättra upp på, så att du kan ta dig upp på dina murar.

Det är viktigt att välja rätt material när du bygger, så att creepers inte spränger sönder ditt försvar på en gång. Kullersten är ett vanligt material som har ett ganska bra explosions­skydd, men mursten är kanske lite snyggare. Endstenar och obsidian har högre explosions­skydd än de flesta andra mobs, men de är dessutom lite svårare att få tag på.

Se till att låta någon typ av block sticka ut högst upp på din mur, så att inte spindlar kan klättra över. Om du vill vara extra säker kan du placera kaktusar längs utsidan av muren för att skada mobs.

 ??  ?? En liten vallgrav med ett litet hopp funkar bra.
Vallgravar fångar in fiender.
Det är viktigt med mycket ljus.
En liten vallgrav med ett litet hopp funkar bra. Vallgravar fångar in fiender. Det är viktigt med mycket ljus.
 ??  ?? Kaktusar skadar mobs.
Kombinera murar och vallgravar för att få bra skydd.
Utstickand­e block kan stoppa spindlar.
Kaktusar skadar mobs. Kombinera murar och vallgravar för att få bra skydd. Utstickand­e block kan stoppa spindlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden