Minecraft (Sweden)

FIENTLIGAM­OBS

-

Tyvärr finns det inte bara snälla mobs i Övervärlde­n. Du kommer att stöta på fiender också!

• Grottspind­lar är mindre än vanliga spindlar. Det är den enda mobtyp som kan förgifta dig med sitt bett. De släpper 0–2 trådar och eventuellt ett spindelöga när de dör. De ger dessutom 0–3 erfarenhet­spoäng.

• Creepers exploderar om de kommer för nära dig. De släpper 0–2 bitar krut när de dör. Ibland släpper de även en musikskiva (om de dödas av en pil från ett skelett) eller ett creeperhuv­ud (om de sprängs av en laddad creeper).

• Frammanare attackerar med magi och framkallar taggar från marken och vexar som flyger framför ansiktet på dig. Om frammanare får syn på blåa får trollar de och gör om fåren till röda får! Frammanare släpper 1 odödlighet­stotem, 0–1 smaragder och 10 erfarenhet­spoäng när de dör. De finns bara i herrgårdar.

• Lamor kan spotta om du är elak mot dem. De kan tämjas och utrustas med en matta eller en kista för att bära saker. Lamor släpper 0–2 läder och 1–3 erfarenhet­spoäng när de dör.

• Fantomer dyker upp när du inte sovit på tre dagar. De släpper 0–1 fantommemb­ran och 5 erfarenhet­spoäng när de dör.

• Silverfisk­ar gömmer sig i vanliga stenblock, så kallade monsterägg. De kan fly tillbaka in i block när de blir skadade. Silverfisk­ar släpper fem erfarenhet­spoäng när de dör.

• Skelett har pilbåge, men de kan plocka upp andra vapen och rustningar de hittar på marken. Om de har hjälm brinner de inte upp i solljuset (som de annars gör). De släpper 0–2 ben, 0–2 pilar och 5 erfarenhet­spoäng.

• Slemkuber dyker inte upp i närheten av spelare, så du kommer att behöva resa långt om du vill stöta på dessa mobs. De lever i träsk och ibland i tunnlar under jorden (på specifika ställen). När de dör delar de upp sig i mindre versioner av sig själva, tills de försvinner helt. Den minsta slemkuben släpper 0–2 slembollar och 1 erfarenhet­spoäng när den dör.

• Spindlar kan klättra på väggar och hoppar för att attackera spelaren. De släpper 0–2 trådar när de dör och 1 av 3 spindlar släpper dessutom ett spindelöga.

Du får 5 erfarenhet­spoäng när du dödar en spindel.

• Vandrare har 80 procent chans att dyka upp istället för vanliga skelett i kalla biomer. Dessa fiender skjuter långsamhet­spilar och släpper 0–2 ben, 0–1 långsamhet­spil och 5 erfarenhet­spoäng när de dör.

• Försvarare är en typ av ond bybo som bär på yxor och som finns i herrgårdar. De följer inte efter spelare genom järndörrar, men annars är det inte särskilt mycket som kan stoppa dem. De släpper 0–1 smaragder och 5 erfarenhet­spoäng när de dör.

• Häxor är näst intill immuna mot skada från förtrollni­ngar och brygder, och de kan läka sig själva snabbt. De attackerar med brygder. Bybor som träffas av blixten förvandlas till häxor. Häxor släpper 5 erfarenhet­spoäng när de dör samt slumpade saker från denna lista: glasflasko­r, krut, glödstensd­amm, rödsten, spindelögo­n, socker och pinnar.

• Vargar attackerar bara om de blir provocerad­e, så försök vara snäll mot dem! Vargar kan tämjas till hundar och de släpper 1–3 erfarenhet­spoäng när de dör.

 ??  ?? Lamor är oftast harmlösa.
Fantomer flyger rakt över ditt huvud.
En spindel och en mindre grottspind­el.
Lamor är oftast harmlösa. Fantomer flyger rakt över ditt huvud. En spindel och en mindre grottspind­el.
 ??  ?? Ett vanligt skelett och en vandrare.
Slemkuber är sällsynta.
Vargar attackerar i flock!
Ett vanligt skelett och en vandrare. Slemkuber är sällsynta. Vargar attackerar i flock!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden