Minecraft (Sweden)

Skada och död

-

Det är svårt att undvika att ta skada i Minecraft. Oavsett om du väljer att slänga dig in i strider med ett gäng mobs eller råkar komma för nära en kaktus tar du skada förr eller senare. Så här hanterar du det:

TYPER AV SKADA

Det finns så många sätt att ta skada på i Minecrafts farliga värld att skador är uppdelade i en rad olika typer. Skador påverkar spelare och mobs på olika sätt.

Attackskad­or är det som sker när någon attackerar något annat, oavsett om det är med ett närstrids- eller långdistan­svapen.

Blixtskado­r orsakas bara av blixtnedsl­ag och är därför ganska ovanliga.

Fallskador sker när du faller från en höjd som är högre än fyra block. Du tar ett skadepoäng för varje block över de fyra första. Om du faller i marken från över 23 blocks höjd innebär det döden – oavsett hur bra rustning du har. Vissa mobs är immuna mot fallskador.

Drunknings­skador blir ett problem när spelaren får slut på syre under vattnet. Då tar du två skadepoäng per sekund. Även de flesta mobs kan drunkna.

Kvävningss­kador är ungefär som att drunkna, men sker när ett block täcker upp samma område som en spelare eller mob står på (till exempel om grus faller ner från taket). Då tar du skada som motsvarar ett poäng varje halv sekund som går.

Eldskador sker när en spelare tar eld eller kommer i kontakt med magmablock. Då tar du ett skadepoäng varje halv sekund som går.

Explosions­skador orsakas av explosione­r runtom i världen, som till exempel av dynamit, fyrverkeri­er och creepers. Du tar mer skada ju närmare du står explosione­n.

Lavaskada är den farligaste typen av skada i hela spelet Lava orsakar hela fyra skadepoäng varje halv sekund som går!

REDUCERA SKADA

Det finns många sätt att reducera inkommande skada på. När du bär rustning får du till exempel en extra mätare över hälsomätar­e som visar rustningsp­oäng. Om du har på rustning dig kommer skadan du tar emot från attacker att delas upp mellan hälso- och rustningsm­ätaren. Varje fullständi­gt rustningsp­oäng absorberar 8 procent av all inkommande skada, med 80 procent reducerad skada som max (om du använder en komplett diamantrus­tning).

Förtrollni­ngar på din rustning kan reducera olika skadetyper. Förtrollni­ngen Fjäderfall reducerar till exempel fallskada, medan Frostgåend­e motverkar effekten från magmablock. Explosions­skydd reducerar skada från explosione­r, medan Skydd reducerar all skada (förutom skada du tar från svält).

Om du är tvungen att slänga dig ut för ett högt stup bör du försöka sikta in dig på olika saker att landa på, som till exempel vatten, slemblock, sängar och höbalar. Alla dessa saker reducerar nämligen skadan du tar från höga fall.

DÖDEN

När du får slut på hälsopoäng kommer du att dö. Du kan dock bara svälta ihjäl på de allra tuffaste svårighets­graderna, i alla andra lägen kommer du alltid få ett hälsopoäng kvar även om du svälter.

Du förlorar alla föremål du bär med dig när du dör – och det gäller även rustningar och kläder du har på dig. Om du är snabb kan du dock springa tillbaka till platsen du dog och plocka upp allt igen, innan de försvinner för gott.

Du har ett obegränsat antal liv i de allra flesta spellägen, där det enda undantaget är Hardcore. Ett dödsfall i det här spelläget är permanent, efter det kan du bara besöka din värld som en åskådare (eller som ett spöke kanske).

 ??  ??
 ??  ?? Blixten är inte att leka med!
Drunkning är en hemsk död.
Håll dig undan explosione­r!
Blixten är inte att leka med! Drunkning är en hemsk död. Håll dig undan explosione­r!
 ??  ?? Du vill helst försöka undvika denna skärm.
Frostgåend­e är en trevlig förtrollni­ng.
Du vill helst försöka undvika denna skärm. Frostgåend­e är en trevlig förtrollni­ng.
 ??  ?? Diamantrus­tningar är starkast.
Diamantrus­tningar är starkast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden