Minecraft (Sweden)

Viktiga tips

-

Om det är första gången du spelar Minecraft kan det vara lite svårt att komma igång. Här har du några tips som bara de mest erfarna spelarna känner till, som kanske kan hjälpa dig på traven.

Det tar 20 minuter att spela igenom ett helt dygn i Minecraft. Dagen varar i 10 minuter, soluppgång­en och solnedgång­en varar i 90 sekunder var, medan natten varar i totalt 7 minuter.

Månen växlar fas varje natt. Det finns åtta månfaser i spelet och de växlar hela tiden. Ju större månen är, desto större sannolikhe­t är det att du stöter på mobs med förtrollni­ngar och statuseffe­kter.

Erfarenhet­spoäng avgör hur många ”poäng” du ser på skärmen när du dör. Siffran talar om hur många poäng du lyckats samla sedan förra gången du dog. Alla poäng du själv spenderat räknas också med.

Trappor är inte bara användbara för att dekorera eller reparera hustak, du spenderar dessutom färre hungerpoän­g om du går upp för trappor än om du hade hoppat upp för samma avstånd.

Du kan använda olika typer av trä i recept för att ändra utseendet på föremål (som dörrar och båtar). I vissa fall spelar trävalet inte någon roll (som för sängar).

När du spelar på svårighets­graden Hardcore har ditt hjärta ett lite annorlunda utseende. Det visar att döden är permanent!

I Minecraft går solen upp i öst och ned i väst, precis som i verklighet­en. Om du någonsin känner dig osäker på var du är kan du alltså alltid kolla hur solen rör sig.

Tillverka inte alla föremål direkt. Vissa resurser tar mindre plats än det du tillverkar med dem, till exempel blir ett ben till två benmjöl. Om du låter bli att tillverka sådana saker får du mer plats över i ryggsäcken.

Facklor fungerar inte under vatten, men du kan få

bättre sikt i djupet genom att placera pumpalykto­r, glödsten eller sjölyktor.

Det är omöjligt att ramla ner för klippkante­r när du smyger!

Försök att undvika att gräva under vatten, eftersom det kan skapa strömmar som gör det svårare att simma.

Du kan springa rakt över mellanrum som är ett block stora.

Du kan gräva ut block från ett avstånd på fyra block. Avståndet påverkar inte hur snabbt du gräver.

Det finns några block som inte går att krossa, som bland annat berggrund och endportalr­amar.

Obsidian är spelets hårdaste block. Det tar 250 sekunder att krossa ett för hand och 21 sekunder om du använder en diamanthac­ka.

Kom ihåg att ta med alla material som krävs för att bygga en portal i Nether. Det finns ingen obsidian naturligt i Nether – och du kan inte göra det själv eftersom det inte finns vatten där!

När netherport­aler aktiveras i Övervärlde­n väljs en lämplig motpart ut i Nether. Det betyder att du aldrig kommer att dyka upp på ett ställe som innebär omedelbar fara.

Portaler kan användas av nästan alla mobs, så det går att ta med sig tama djur in i Nether. På samma sätt kan även fientliga mobs ta sig ut från Nether!

 ??  ?? Du har större chans att stöta på slemkuber när det är fullmåne.
Trätypen avgör vilken färg din båt får.
Du har större chans att stöta på slemkuber när det är fullmåne. Trätypen avgör vilken färg din båt får.
 ??  ??
 ??  ?? Hjärtan ser annorlunda ut i Hardcore-läget.
Mobs kan använda netherport­aler.
Obsidian är det hårdaste blocket.
Hjärtan ser annorlunda ut i Hardcore-läget. Mobs kan använda netherport­aler. Obsidian är det hårdaste blocket.
 ??  ?? Sjölyktor lyser under vatten.
Sjölyktor lyser under vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden