Minecraft (Sweden)

Att tämja djur

Vissa mobs kan tämjas. Här är allt du behöver veta för att få mobs att göra som du vill!

-

HÄSTAR, ÅSNOR OCH MULOR

Hästar och åsnor finns i savann- och slättbiome­r. För att tämja dessa måste du först lära dig att kontroller­a djuret. Det gör du genom att gå fram till djuret med tomma händer och kasta dig upp på dess rygg. Moben kommer att kasta av dig, men ju fler gånger du upprepar detta desto större sannolikhe­t är det att djuret tämjs. När djuret är tamt kan du öppna din ryggsäck och sätta på djuret en sadel, hästrustni­ng eller kista (hästar kan inte använda kistor och åsnor kan inte använda hästrustni­ngar).

Hästar är utmärkta som sällskap. De springer mycket snabbare än dig. Med dem kan du du dessutom bära med dig mer föremål.

PAPEGOJOR

Papegojor finns i fem olika färger i djungelbio­mer. Du kan tämja en papegoja genom att mata den med frön. När den blir tam kommer den att flyga bakom dig och landa på din axel om du stannar. Du kan även få den att sätta sig ner genom att klicka på den.

Du kan inte avla papegojor, men både vilda och tama papegojor börjar dansa om de hör musik från en jukebox. Papegojor kan dessutom härma ljudet från mobs som befinner sig i närheten!

DELFINER

Det går inte att tämja en delfin, men om du matar den med en torsk eller två kommer den att leda dig till skeppsvrak och underjordi­ska ruiner. Kistorna i dem innehåller många bra skatter. Om du förstör en kista, kommer delfinen att leda dig vidare till en annan okrossad kista.

LAMOR

Lamor lever i savann- och extrema bergbiomer och finns i fyra olika färger. Du tämjer dem på samma sätt som du tämjer hästar. När de är tama kan du utrusta dem med en kista (för att bära föremål) och en matta (som dekoration).

Även om det går att rida på tama lamor är det omöjligt att styra dem. Du kan däremot koppla dem och leda dem. Om du gör detta med flera lamor kommer upp till tio lamor att gå i karavan efter varandra. Det är perfekt för att transporte­ra många föremål samtidigt!

Hur många föremål en lama kan bära beror på ett dolt värde, men den kan alltid ha mellan 3–15 föremålspl­atser. Lamor spottar på vargar och andra mobs som attackerar dem, något som även gäller för spelaren.

VARGAR

Vargar finns bara i skogs- och tajgabiome­r. De kan förvandlas till tama hundar om du matar dem med ben. När vargar blir tama får de ett halsband och du kan sedan avla dem genom att mata dem med rått kött.

OZELOTER

Dessa vilda katter finns bara i djungelbio­mer. De är svåra att tämja. För att bli kompis med en ozelot måste du hålla en rå fisk i handen och låta katten komma till dig. Rör dig inte för snabbt eller titta bort.

Du kan mata den med fisken när den är tre eller färre block bort. Två av tre gånger blir den tam.

 ??  ?? Tama åsnor kan bära kistor.
Du kan bli kompis med delfiner, men du kan inte tämja dem.
Tama papegojor sitter på din axel.
Tama åsnor kan bära kistor. Du kan bli kompis med delfiner, men du kan inte tämja dem. Tama papegojor sitter på din axel.
 ??  ?? Lamor går på rad om de länkas samman med koppel.
Tama vargar får halsband och kallas sedan för hundar.
Ozeloter får ett nytt utseende när de tämjs.
Lamor går på rad om de länkas samman med koppel. Tama vargar får halsband och kallas sedan för hundar. Ozeloter får ett nytt utseende när de tämjs.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden