Mitt i Haninge

En krukväxt för alla sorters kontor

Gröna, sköna och lättskötta – det finns oändligt mycket att välja på

- Love Lind

En lite större palm eller en hängväxt på en piedestal blir en mysig grön vägg, och tar bort känslan av att bo på jobbet.

Semestern börjar så sakteliga ebba ut och vi återvänder till arbetet. Oavsett om det är där kollegerna är eller hemmavid så är bra syresättni­ng och luftrening viktigt.

Där kan krukväxter spela en viktig roll – och så blir det ju mysigt också!

Luftrenare, syresättar­e och luftfuktar­e. Och så är de dekorativa också. Krukväxter har absolut på arbetsplat­sen att göra, och fyller många viktiga funktioner.

Några är mer lämpliga än andra. Här är några tips om hur du kan tänka när det gäller krukväxter och arbetsplat­sen.

Rumsavdela­re

För den som bor lite mindre och vill gömma undan hemmakonto­ret kan växter fungera utmärkt som rumsavdela­re. En lite större palm, till exempel dracena, eller en hängväxt (gullranka eller monkey mask) på en piedestal blir en mysig grön vägg, och tar bort känslan av att bo på jobbet. Har man lite mer yta kanske ett särskilt blombord som man kan plantera direkt i bli ett tjusigt tillägg till inredninge­n.

Ljus – och mörker

Ofta har vi kanske hemmakonto­ret i ett mörkt hörn, och det finns gott om krukväxter som funkar utmärkt även utan direkt sol. Gullranka och garderobsb­lomma är två klassiska tåliga krukväxter som kan klara sig ett par månader utan mycket ljus. Ett tips: Rotera växter från fönstren och till det lite mörkare hörnet med några månaders mellanrum så har du alltid grönska till hans och alla trivs och mår bra.

Bättre luft

Ormbunkar är kända för att sprida såväl fukt som att kunna rena luften från partiklar. Spjutbräke­n är en tålig och lättskött variant. Dock behöver den, till skillnad från släktingar­na i skogen, lite mer ljus, så ett fönster nära till hands eller en växtlampa kan vara bra att investera i.

Även monstera används ofta i kontorsmil­jö, då den syresätter luften och avger en viss mängd fukt. Den är också lite mer tålig när det kommer till dunkla miljöer.

Färgglatt kontor

För den som behöver lite färg för inspiratio­n finns flera krukväxter att välja på: rosenkalla, juvelblomm­a och brudorkidé förgyller vilket skrivbord som helst med sin färgprakt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DRACENA MARGINATA, även kallad drakträd är dekorativ och lättskött.
MONKEY MASK. Denna slingrande snabbväxar­e kräver inte mycket.
FOTO: MOSTPHOTOS DRACENA MARGINATA, även kallad drakträd är dekorativ och lättskött. MONKEY MASK. Denna slingrande snabbväxar­e kräver inte mycket.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MONSTERA.
En djungelväx­t för kontoret.
FOTO: MOSTPHOTOS MONSTERA. En djungelväx­t för kontoret.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GULLRANKA. Klassiker som tål tidvis skugga.
FOTO: MOSTPHOTOS GULLRANKA. Klassiker som tål tidvis skugga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden