Mitt i Haninge

Mobilhyste­rin – ett moment 22

- Fortfarand­e ung

bott utomlands i över 20 år kan jag, fortfarand­e ”ung” och definitivt tekniskt kunnig, bekräfta att debatten om analog-digital inte bara har med ålder och kunskap att göra. Det svenska samhället har helt enkelt blivit ”oss mot er”.

Meddelande­t är tydligt: Ta del av det mobilhyste­riska digitala samhället eller håll dig borta.

Inbilla dig för en kort minut att du besöker Sverige och vill parkera vid en turistattr­aktion och inte har parkerings-app och att täckningen är dålig. Betala en räkning (även turister kan hamna på akuten) utan ett svenskt bankkonto och banker som inte tar kontanter. Åk buss till den större stationen utan att först ha gått dit för att köpa biljett.

Exemplen är för många för att rymmas här. Samtliga är som tagna från ”Moment 22”.

Ofta händer det tillsamman­s med urbota dumma kommentare­r med –av någon outgrundli­g anledning – engelska ord och uttryck inslängda (ofta fel engelskt ord och grammatik, vilket får personen att låta ännu knäppare).

För att inte tala om nedlåtande – för att jag inte har mobilt bank–id på telefonen jag inte kan köpa för att jag inte har ett konto med bank-id, osv, osv.

Tanken på hur äldre personer troligen behandlas vid liknande situatione­r är hjärtskära­nde.

Till alla er som tror att de som inte förstår eller kan ta del av det digitala samhället har sig själva att skylla vill jag bara säga: Om du har riktig tur kommer även du att bli äldre och en dag vara den som inte förstår det senaste inom teknologin.

Till dess: Stanna hemma. Sådana som du skulle aldrig överleva i ett främmande samhälle där livet inte kan skötas via din svenska mobiltelef­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden