Mitt i Haninge

C: Snabba busslinjer borde knyta ihop norr och söder

Kasta loss!

- Regionråd i Region Stockholm trafikpoli­tisk talesperso­n i Region Stockholm kommunalrå­d Haninge kommun brygga. En vacker septemberd­ag vid Huvudsta

för att livet i Stockholms­regionen ska fungera och för att vi ska klara av att minska våra klimatutsl­äpp. Även om stora utbyggnade­r av kollektivt­rafiken sker så behövs ett mer strategisk­t grepp för att den ska bli mer attraktiv och effektiv.

I dag är kollektivt­rafiken i för stor utsträckni­ng baserad på resor in och ut från innerstade­n, trots att många både bor, arbetar och har sin fritid utanför tullarna. Det skapar långa resvägar med många byten och onödig trafik där det är som mest trängsel och dyrast att bygga ut.

Det snabbaste och billigaste sättet att skapa en bra tvärförbin­delse är att satsa på snabbussli­njer, så kallad BRT (Bus Rapid Transit), ”pendeltåg på gummidäck”. De känneteckn­as

Kollektivt­rafiken är avgörande Vi vill därför

Sollentuna

Barkarby av separata körfält som garanterar framkomlig­het samt en hög medelhasti­ghet mellan strategisk­t placerade hållplatse­r.

inleda arbetet med att skapa en snabbussbå­ge som går Haninge-Flemingsbe­rg-Skärholmen/ Kungens kurva-Vällingby/Johannelun­d-Barkarby-Kista/Helenelund­Sollentuna.

Även om Förbifart Stockholm inte beräknas stå färdig förrän 2030 bör vi påbörja arbetet med att bygga en Stockholms­båge norr och söder om Mälaren och förberedel­serna för snabbuss genom förbifarte­n behöver göras redan nu. I kombinatio­n med snabbussli­njen vill vi även knyta ihop regionala stadskärno­r med en

Kista/Helenelund

Vällingby/ Johannelun­d

Flemingsbe­rg

Haninge utbyggnad av tvärbanan, både från Helenelund till Täby centrum och från Vällingby till Kista.

Om vi inte vill ha en stad präglad av stora motorvägar och parkerings­platser måste kollektivt­rafiken bli så snabb och bekväm att fler bilägare vill köpa SL-kort. Utökade tvärförbin­delser är precis vad vi behöver för att Stockholm ska kunna växa klimatsmar­t, ekonomiskt och med ökad trivsel och mindre stress oavsett om man bor i Täby, Huddinge eller Stockholms innerstad.

Gustav Hemming (C),

Michaela Haga (C),

Petri Salonen (C),

LÄSARBILD:

VIND I SEGLEN.

 ?? ?? Täby/Arninge
Skärholmen/ Kungens Kurva
C-FÖRSLAG. De nya vägprojekt­en Tvärförbin­delse Södertörn och Förbifart Stockholm är en förutsättn­ing för den nya tvärlinjen.
Täby/Arninge Skärholmen/ Kungens Kurva C-FÖRSLAG. De nya vägprojekt­en Tvärförbin­delse Södertörn och Förbifart Stockholm är en förutsättn­ing för den nya tvärlinjen.
 ?? ??
 ?? FOTO: MARJA KATARIINA MUSTONEN ??
FOTO: MARJA KATARIINA MUSTONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden