Mitt i Haninge

I höst bjuder vi på en mängd spännande konserter – till exempel Anna Järvinens svävande och eteriska musik, flamencogä­stspel med världsarti­ster från Sevilla och Barcelona och Sofie Livebrants tonsatta dikter av Emily Brontë.

-

Dessutom blir det skön jazz med Ellas kapell och Mellanöste­rn i melankolis­k jazzton med Saman Alias. Och det mesta är gratis! Läs mer i kalendarie­t på baksidan. Alla konserter och informatio­n om datum, tider och bokning hittar du på

Vi fick en pratstund med musikern, kompositör­en och sångerskan Anna Järvinen inför hennes lunchkonse­rt på Brandberge­ns biblioteks 20-årskalas den 7 oktober. Anna Järvinen har även skrivit romanen Dröm natten till idag, som kom ut hösten 2020.

– Troligen kommer jag läsa ur min roman och sen blandar vi det med låtar från mina skivor genom åren. Det blir som en fördjupad bild av det jag försökt förmedla genom åren.

– Melodibure­n. Det finns stämningar och melodier i harmonier och det är så jag börjar när jag skriver nya låtar, och sen går det av sig självt. Men jag är dålig på rytmer så jag är glad att jag har ett gäng musikervän­ner som kan bidra med det rytmiska.

– Texterna är också viktiga, de är tolkningar av bilderna jag ser.

Jag ser allt i bilder, alla ljud blir bilder och det skriver jag om, om stämningar som finns i ljuden, i harmoniern­a.

– Jag har skrivit varje dag sedan jag var kanske sju år gammal så skrivande är något som jag alltid har gjort. Det är inte så stor skillnad egentligen, men det var ändå en utmaning. Jag höll på med boken i fem-sex år.

– Sen jag fyllde femtio har det börjat bli lite svårare, men fram till nu har det funkat. Jag spelar oftast på helgerna, men det är ett hårt jobb att sjunga för många människor. Det blir tuffare och tuffare. De senaste åren har jag känt att jag kanske inte riktigt pallar att jobba heltid och hålla på med det här, men jag vill inte sluta med konsten. Att vara lärare är lite som att stå på scen – man måste vara närvarande hela tiden. Det tar mycket energi, även om det också ger väldigt mycket.

– Ja, jag kan inte låta bli, det ska bli fantastisk­t roligt.

Läs mer om Anna Järvinens framträdan­de – och alla andra konserter i Haninge – på

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden