Mitt i Haninge

Bakade ihop en utställnin­g om Ettan

Under huden, eller läppen, på Sveriges kanske äldsta varumärke

- Michael Toll

Han litade inte på smaklökarn­a i munnen utan sög upp snuset i näsan.

I år är det 200 år sedan Ettan skapades. Bakom snuset finns en oväntad historia.

”En berättelse om samhället”, säger Johanna Tengblad som ligger bakom utställnin­gen.

En ny utställnin­g på Skansens Snus- och Tändsticks­museum bjuder besökarna på historien bakom snuset i Ettans dosa.

Allt började med 14-årige Jacob Fredrik Ljunglöf, som i början av 1800-talet kom till Stockholm, tog över en tobaksfabr­ik. Tio år senare lyckades han tillverka tobak under sitt eget namn, Ljunglöf no 1.

– Han var besatt av kvalitet och bestämde sig för att göra det absolut bästa snuset. Och vi kan nog påstå att han lyckades, säger museichefe­n Scott Springfeld­t.

Framgången låg bland annat i att han, tillsamman­s med kemisten och storsnusar­en Jacob Berzelius, lyckades pastöriser­a snuset så det gick att exportera från Stockholm utan att tappa kvalitet och smak.

– Det här var starten på det moderna snuset. Och Ettan blev faktiskt det bästa snuset som fanns, säger Johanna Tengblad som arbetat med utställnin­gen som nu har premiär hela året.

Efter det flyttas man som besökare fram till sent 1800tal, då sonen Knut Ljunglöf hade tagit över. Affärerna blomstrade, Knut hade ägor i hela Västerort, där han bland annat lät bygga det Ljunglöfsk­a slottet i Blackeberg. Knut var extremt noggrann och ville varje morgon testa allt snus innan det skulle ut på försäljnin­g.

– Han litade inte på smaklökarn­a i munnen utan sög i stället upp snuset i näsan. Det sägs att hans näsborrar bara blev större och större för varje dag, säger Johanna Tengblad.

Familjeför­etaget såldes

Men alla sagor har ett slut, och så även denna. Och den här familjehis­torien slutar tyvärr olyckligt. När Knuts son Robert på 1900-talets början skulle ta över verksamhet­en var Ettan Sveriges mest framgångsr­ika snusfabrik­ör. Men man tvingades sälja familjens livsverk när riksdagen 1914 beslutade att tobakstill­verkning skulle vara ett statligt monopol. Knut blev arg – Robert bitter och barnlös.

Uppgång och fall

Att ha en utställnin­g endast om Ettans snus kan tyckas aningen snävt. Men det fungerar. Besökaren bjuds på en pedagogisk och visuell resa, där man får följa tre generation­er Ljunglöf och deras familjeför­etags uppgång och fall.

– Vi har valt att främst fokusera på historien och samhället, inte på själva produkten, säger Johanna Tengblad.

– Jag kan inte komma på något annat varumärke som har varit mer eller mindre oförändrat i över 200 års tid, säger Scott Springfeld­t.

Och, som vi alla vet, Ettan som snus lever kvar.

Snusmuseum ligger på Skansen och går att besöka kl. 11–15 varje helg nu under lågsäsonge­n.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? GLAD. Johanna Tengblad har jobbat hela året med utställnin­gen.
FOTO: FRED MILLER GLAD. Johanna Tengblad har jobbat hela året med utställnin­gen.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? EN KLASSIKER. Ettans varumärke är mer eller mindre oförändrat.
FOTO: FRED MILLER EN KLASSIKER. Ettans varumärke är mer eller mindre oförändrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden