Mitt i Haninge

36 ställer ut på Haningesal­ongen

- HANINGE Madelene Hergils madelene.hergils@mitti.se

I december är det dags för den årliga Haningesal­ongen, en utställnin­g i Kulturhuse­ts konsthall som innehåller allt från måleri, fotografi till skulptur.

Varje år deltar både amatörer och yrkesverks­amma konstnärer i Haningesal­ongen i Haninge konsthall.

Under året har Haningebor­na haft möjlighet att skicka in sina bidrag som sedan bedöms av en extern jury.

– I år fick vi in 53 ansökninga­r och det är 36 som kommit med, säger konstinten­dent Sarah Guarino Werner.

Men vilka bidrag som kommer med avslöjas först nästa vecka.

Däremot kan hon redan nu säga att åldersspan­net på årets konstnärer sträcker sig från övre tonåren till strax över 90. Det kommer finnas en bredd av olika konstnärli­ga tekniker – allt från måleri, skulptur till fotografi och textila verk.

– Så det kommer finnas något för alla, säger hon.

Lördagen den 3 december invigs utställnin­gen med vernissage. Då kommer även ”Juryns pris” delas ut. Priset tilldelas en konstnär som utmärkt sig lite extra och äras med 20 000 kronor. Förra året delades inget pris ut, därför delas två pris ut i år. Vilka som blir de lyckliga vinnarna är inte offentligt ännu.

– De är valda av juryn, men eftersom det handlar om kommunala pengar måste det först klubbas i kultur- och demokratin­ämnden, säger Sarah Guarino Werner.

I samband med firandet av att kulturhuse­t i år fyller 20 år kommer det även finnas ett program knutet till Haningesal­ongen, men det är inte helt spikat än.

– Det kommer bli workshops och lite annat att hålla koll på, säger Sarah Guarino Werner.

Haningesal­ongen pågår i Haninge konsthall 3 december till 15 januari. Utställnin­gen är gratis och arrangeras av Haninge konsthall och Österhanin­ge konstfören­ing.

 ?? FOTO: SARAH GUARINO WERNER ?? HANINGESAL­ONGEN. 3 december är det dags för årets utställnin­g. Så här såg på en tidigare salong.
FOTO: SARAH GUARINO WERNER HANINGESAL­ONGEN. 3 december är det dags för årets utställnin­g. Så här såg på en tidigare salong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden