Mitt i Haninge

Lös ett mord på Wenngarns slott

Här får du vara Sherlock Holmes

- STOCKHOLM Jens Kassnert

På Wenngarns slott kommer ett mord att ske. Ja, i en pjäs alltså. Under oktober finns det en chans att lösa ett mord som detektiv i det interaktiv­a skådespele­t mordgåtor.

Sveriges rikaste man har bjudit in till en fashionabe­l fest. Åtta vänner finns bland gästerna, de bestämmer sig för att spela poker. Ett pokerparti som slutar i död och förskräcke­lse. Vem är mördaren, varför skedde mordet och hur gick det till?

Det ska detektiven ta reda på. Och detektiven är besökaren som fungerar som en fluga på väggen i det interaktiv­a skådespele­t ”Ett andetag från döden” som spelas på Wenngarns slott nu i höst.

– Det är många som spelar mordgåtor runt om i landet men det här är ett unikt koncept som vi har kört i över 15 år, säger Håkan Klamas som är regissör.

– Det unika i den här mordgåtan är att publiken får röra sig och följa med skådespela­rna runt om i slottet och se olika möten. Man får själv göra vissa val vem man ska följa efter om man tycker att någon är extra misstänkt.

Hollywoods­kådis

Bland skådespela­rna finns Margareta Pettersson som tidigare bland annat gjort film i Hollywood.

– Det är väldigt roligt att publiken kommer så nära, det kräver väldigt mycket av mig som skådespela­re än om jag står på en scen och publiken är 50 meter bort, säger hon.

– Sedan är det underbart att få vara i det här slottet från 1600-talet, det finns en atmosfär här som man inte hittar någon annanstans.

Wenngarns slott tar en stor plats i själva pjäsen.

– Det är lite av grejen. En del i detta är att visa upp slottet och på köpet får man en rundtur på Wenngarn. Vi försöker att lägga scener i alla vackra rum som är tillräckli­gt stora där det går in en del publik, säger Håkan Klamas.

Sist väntar lösningen

När publiken är tillbaka vid matborden igen går skådespela­rna runt och frågar gästerna om vilka ledtrådar de har för att komma fram till en lösning av mordet.

– Där får publiken en chans att ställa frågor till skådespela­rna för att ta reda på så mycket som möjligt, säger Håkan Klamas.

Produktion­en hoppas även på att få till speldatum för mordgåtan i vår.

– Det är oftast deckare som säljer mest. Här får man en deckare fast det är levande karaktärer, säger Margareta Pettersson.

Det finns en atmosfär här som man inte hittar någon annanstans.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HÖG INSATS. Ett pokerparti förändrar livet för de inblandade. Mordgåtan ”Ett andetag från döden” spelas på Wenngarns slott i oktober.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HÖG INSATS. Ett pokerparti förändrar livet för de inblandade. Mordgåtan ”Ett andetag från döden” spelas på Wenngarns slott i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden