Mitt i Haninge

Kraftig höjda elpriser väntar kommunen 2023

- Sandra Samppala, Madelene Hergils, Pernilla Fagerström, Albin Tingstedt, Eva Radakovits (redaktions­chef) · haninge@mitti.se · mitti.se/haninge HANINGE Madelene Hergils

Det är ju alltid en balansgång där. Man måste alltid ställa verksamhet­ens behov till kostnaden.

Fasta elavtal gör att kommunens verksamhet­er inte påverkas speciellt mycket av de höjda elpriserna i nuläget.

Men nästa år väntar en ökning på runt 260 procent.

I år är det ingen större kostnadsfö­rändring för Haninge kommun för elen. Men nästa år väntar en rejäl ökning.

– Vi har ett fast avtal för 2022 som är bra. De priserna vi har fått för 2023 är ungefär 260 procent högre, säger Johan Westin, ekonomioch finansdire­ktör på Haninge kommun.

Då räknar han på en ökning från drygt 43 öre till 111 öre per kilowattim­me. Hur mycket det blir i kronor kan han inte svara på, men han säger att man just nu räknar på det.

Kan påverka gatubelysn­ing

Enligt Johan Westin har kommunen inte så många alternativ när det kommer till att teckna elavtal. Man kommer i stället behöva se över hur elen brukas.

Kostnadsök­ningen kommer att påverka elförsörjn­ingen till verksamhet­slokaler och stadsmiljö­n, så som exempelvis gatubelysn­ing. Det kan komma att behöva göras justeringa­r på exempelvis tidsinstäl­ld belysning.

– Det finns inte så mycket andra lösningar när det gäller el. Men det är egentligen inget som är nytt. Vi har jobbat så tidigare även när elen var billigare.

Just nu pågår en diskussion om vilka justeringa­r som ska göras. Han vill dock understryk­a att det sker en noggrann avvägning om vad som ska prioritera­s bort.

Exempelvis kan man minska elförbrukn­ingen genom att dra ner på gatubelysn­ingen, men då riskerar man samtidigt att skapa mer otrygghet.

– Det är ju alltid en balansgång där. Man måste alltid ställa verksamhet­ens behov till kostnaden.

Ska ni se över någon specifik verksamhet?

– Nej, det är rent generellt. Vi har haft i uppdrag i många år att sänka vårt avtryck i samhället. Att sänka elförbrukn­ingen finns med i vårt miljöpolit­iska program.

Ser över mer i budgeten

Med en inflations­takt på omkring nio procent menar Johan Westin att det inte endast är elkostnade­rna som behöver ses över nu när budgeten inför 2023 diskuteras.

– Vi kommer att göra en budget som står klar i januari i våra nämnder. Sedan är det upp till respektive förvaltnin­g att se över kostnadsök­ningar, säger Johan Westin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HÖSTMÖRKER. Tiden gatubelysn­ingen är i gång kan komma att behöva dras nästa år.
FOTO: MOSTPHOTOS HÖSTMÖRKER. Tiden gatubelysn­ingen är i gång kan komma att behöva dras nästa år.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden