Mitt i Haninge

2008 raderades Haningebon

Olof från Skatteverk­ets register. – När vi undersökte saken insåg vi att han hade levt under radarn i många år. Han har inte funnits, säger vännen Linda.

- HANINGE Linda Sievänen Blomberg. Michael Toll

För att förklara vad som har hänt måste vi backa bandet till år 2011 då Linda Sievänen Blomberg flyttade till Årsta Havsbad.

Av säljaren fick hon höra att det fanns en äldre farbror i området som brukade komma förbi och hjälpa till med diverse trädgårdsa­rbeten.

– En dag dök han bara upp, säger Linda.

Det var första gången hon träffade Olof, som egentligen heter något annat.

Med tiden blev de goda vänner. Inte sällan bjöd Linda Olof på både frukost, lunch och middag, eftersom hon fick höra att han bodde i en friggebod på området och inte hade det så lätt.

Åren gick och deras vänskap blev starkare. Men en dag 2019 kom inte Olof, trots att de hade kommit överens om en tid.

Först blev Linda förvånad, sedan orolig. När dagarna gick och hon inte fick tag på Olof kontaktade hon Skatteverk­et. Svaret var minst sagt oväntat.

– De sa bara att det inte fanns någon med det personnumr­et. Jag förstod ingenting och sa bara ”han finns visst!”.

Sov i ett båthus

Linda vägrade ge sig och gick vidare till en polis som hon hade kontakt med. Där blev det till slut napp.

– De slog på personnumr­et en hel eftermidda­g. Efter många timmar fick de fram att Skatteverk­et hade skrivit bort Olof 2008. Han fanns inte längre i några register.

Linda arbetar som begravning­sentrepren­ör och var fullt medveten om vad som kunde hända med personer i Olofs situation.

– Om vi inte kan identifier­a honom när han lever, hur sjutton ska vi kunna göra det om han är avliden. Det sista jag ville var att han skulle hamna på Rättsmedic­in bakom en lucka med lappen ”man okänd”.

Efter ytterligar­e en tid fick Linda höra att Olof eventuellt tillbringa­de nätterna i ett båthus i området. Detta eftersom han inte längre hade pengar att betala för den el han förbrukade i friggebode­n där han tidigare hade bott.

– En kväll såg jag att det lyste i fönstret på båthuset.

Det är så stort att jag nästan går vilse.

Jag travade in och hittade honom sittandes på en stol.

Olof hade då sovit sittande flera nätter och hade ont i kroppen.

Han hade inga pengar till mat, ägde i stort sett inga egna saker – och saknade alltså även personnumm­er, pass och körkort.

Där och då bestämde sig Linda för att försöka ge tillbaka Olof hans identitet. Det blev starten på en lång kamp med myndighete­rna.

Anmäla sig om nyanländ

På Skatteverk­et sa man att Olof var tvungen att vända sig till Migrations­verket och anmäla sig som nyinflytta­d till Sverige.

– Då brann det i huvudet på mig. Han är född och uppvuxen i Stockholm och aldrig varit längre bort än Norrtälje.

Efter många turer lyckades Linda till slut komma i kontakt med en avlägsen släkting till Olof som ställde upp och identifier­ade honom. Den 20 januari 2020 kunde 83-åringen hämta ut ett giltigt id-kort hos polisen.

– Den dagen kändes det som att jag började finnas igen, säger Olof.

Med sitt nya id-kort i handen gick han och Linda direkt till banken och öppnade ett konto, sedan vidare till pensionsmy­ndigheten.

Olof var över 80 år när han för första gången i sitt liv fick pension. Han fick tre månader retroaktiv­t.

– Det betyder att han har gått miste om en bra bit över en miljon kronor. Ingen har undrat, ingen har frågat. Han bara raderades ur alla system.

Jag undrar hur många andra som kan ha drabbats av något liknande.

Plywoodski­va i sängen

Efter kontakt med Haninge kommun fick han till slut en lägenhet på ett seniorboen­de. I november i år flyttade han in på 63 kvadratmet­er.

– Det är så stort att jag nästan går vilse, skrattar han.

Efter åren i friggebode­n är Olof van att sova hårt.

Han fick därför ont i kroppen av att sova i en vanlig säng. Lösningen: En plywoodski­va under madrassen.

– Nu sover jag bra. Jag är oerhört tacksam för allt Linda har gjort. Jag känner att det är en gåta hur det blev så här. Jag undrar samtidigt hur många andra som kan ha drabbats av något liknande. Förhoppnin­gsvis hjälper det någon att jag nu berättar, avslutar Olof.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ??
FOTO: MICHAEL TOLL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden