Mitt i Haninge

Visitation­szoner väcker blandade känslor

Den nya regeringen vill införa visitation­szoner för att minska den grova kriminalit­eten. Men Jordbrobor befarar att det kan få motsatt effekt om polisen börjar visitera folk utan brottsmiss­tanke. KAN FÅ RÄTT ATT VISITERA FLER. ”Finns risk att man kommer

- JORDBRO Julia Wide 073-600 69 24 julia.wide@mitti.se

Det finns ingen annan lösning på problemet än att polisen sätter ner foten.

Som ett medel för att få bukt med den ökade kriminalit­eten vill den nya borgerliga regeringen i samarbete med Sverigedem­okraterna införa tidsbegrän­sade visitation­szoner på specifika platser. En åklagare ska kunna besluta att polisen får visitera människor och genomsöka fordon för att leta efter vapen och sprängmede­l, utan att det finns en misstanke om brott.

Åsikterna om att visitation­szoner kan komma att införas går isär bland de boende i Jordbro som Mitt i pratar med.

– Polisen visiterar oss redan här utan misstanke varje dag. De säger att de misstänker brott, men det är bara bortförkla­ringar. Den nya lagen kommer inte att göra någon skillnad, säger en ung man i Jordbro centrum, som vill vara anonym.

Även Modou, som har bott i Jordbro i 30 år, är kritisk.

– Är vi i Sydafrika eller? Det känns helt tillbaka i tiden och kommer inte att hjälpa få bort kriminalit­eten. Man skapar inte trygghet i ett område på det sättet, utan folk kommer bara bli diskrimine­rade.

Syhlvia Namataka däremot är positiv till visitation­szonerna.

– Vår säkerhet är vår rättighet. Därför tycker jag förslaget är bra för jag tror att säkerheten kommer att öka i området. Men det är inte bra om polisen bara väljer att visitera personer som de tycker ser misstänkta ut på grund av deras utseende. Det måste gälla för alla, säger hon.

– Sverige är ett bra land där folk respektera­r varandra, så det kommer kunna genomföras på ett rättvist sätt.

Specifik misstanke

Enligt Lars-Göran Rehn vid Haningepol­isen, är polisen i dag noga med att det alltid ska finnas en misstanke vid visitation.

– Nuvarande lagstiftni­ng bygger på att man inte bara kan kontroller­a vem som helst. Man måste ha specifik misstanke. Gällande narkotika kan det vara att personen upplevs på ett speciellt sätt, man kan till exempel se på ögonen och på hur personen uppför sig.

För att bedöma detta håller polisen speciella utbildning­ar.

– Men med vapen är det klurigare. Då får man ofta bygga upp en misstanke om den aktuella personen i vårt egna register innan man vidtar åtgärd, säger han.

Vissa områden drabbas

Haningepol­isen riktar redan extra resurser mot Jordbro och Brandberge­n, och LarsGöran Rehn tror att risken finns att man kommer peka på samma områden om visitation­szonerna införs.

– En del tycker inte att det är så bra, men det är klart att vi förstärker arbetet där för det är där dödsskjutn­ingarna sker och det är där vi träffar på de nätverkskr­iminella. Det ligger i farans riktning att det blir dessa områden som också kommer drabbas av den nya lagen.

Hicham Baddaje har bott i Jordbro i 24 år och menar att kriminalit­eten i området bara blivit värre och värre.

– Tummen upp för visitation­szoner. I dag handlar allt om integritet och kränkninga­r, men poliser finns ju av en anledning, de ska ha rätt att stoppa folk. Och gör du inget dumt, varför ska du då vara rädd, säger han.

Han tror att visitation­szonerna både kommer att minska och öka förtroende­t för polisen.

– Jag förstår att vissa personer kommer att bli större måltavlor, men i dag finns ingen annan lösning på problemet än att polisen sätter ner foten.

En del tycker inte att det är så bra.

 ?? ?? TUMMEN UPP. ”Jag förstår att vissa kommer att bli större måltavlor, men i dag finns ingen annan lösning på problemet än att polisen sätter ner foten”, säger Jordbrobon Hicham Baddaje.
TUMMEN UPP. ”Jag förstår att vissa kommer att bli större måltavlor, men i dag finns ingen annan lösning på problemet än att polisen sätter ner foten”, säger Jordbrobon Hicham Baddaje.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ??
FOTO: ANGIE GRAY
 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? LARS-GÖRAN REHN, Haningepol­isen
FOTO: FILIP MAGNUSSON LARS-GÖRAN REHN, Haningepol­isen
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? JORDBRO CENTRUM. Här råder det delade meningar ifall visitation­szoner kommer att öka eller minska tryggheten för de boende i området.
FOTO: ANGIE GRAY JORDBRO CENTRUM. Här råder det delade meningar ifall visitation­szoner kommer att öka eller minska tryggheten för de boende i området.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? POSITIV. ”Det är viktigt att det genomförs på ett rättvist sätt”, säger Sylvia Namataka.
FOTO: ANGIE GRAY POSITIV. ”Det är viktigt att det genomförs på ett rättvist sätt”, säger Sylvia Namataka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden