Mitt i Haninge

SL:s nya boss vill sänka taxan för äldre och unga

- STOCKHOLM PRESSBILD Petter Beckman

SL-taxorna ska sänkas för barn och ungdomar, studenter och pensionäre­r. Hur stor sänkningen kan bli vill inte Anton Fendert (MP), nytt trafikregi­onråd, säga än.

Anton Fendert (MP) är Stockholms nya trafikregi­onråd. Han efterträde­r därmed Kristoffer Tamsons (M) och tar över det politiska ansvaret för SL och kollektivt­rafiken i Stockholms­regionen.

– Det känns fantastisk­t, det är ett enormt förtroende att få ansvar för kollektivt­rafiken som har en stor betydelse för så många människor, säger Anton Fendert.

Vad är viktigast?

– Att öka andelen som åker i kollektivt­rafiken. Den ska bli effektivar­e och få fler avgångar. Vi vill också bygga den ut så att det blir lättare att resa kollektivt på tvären i regionen.

Vad är det första SL-resenärern­a kommer att märka av maktskifte­t?

– Det är att priset på SLkortet inte höjs den i januari 2023. Och att sommarlovs­kortet för barn och ungdomar permanenta­s.

När utvidgas sommarlovs­kortet till andra skollov?

– Det är svårt att säga, men det är klart att det blir innan mandatperi­odens slut.

HOPPFULL. ”En sänkt SL-taxa för barn och ungdomar, studenter och pensionäre­r är både realistisk­t och nödvändigt”, säger Anton Fendert (MP).

Samma svar ger Anton Fendert när det gäller de sänkta taxor för barn och ungdomar, studenter, och pensionäre­r, som Centerpart­iet, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et har enats om i sin gemensamma plattform. Är sänkningen realistisk? – Det är absolut både realistisk­t att den kan genomföras under mandatperi­onden och framförall­t nödvändig, med tanke på hur inflatione­n utvecklas.

Hur snart det kan ske eller hur stor sänkningen blir, det vill inte Fendert uttala sig om innan budgetproc­essen har kommit igång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden