Mitt i Haninge

Lyssna på Nina nu och gör mensskydd gratis!

- KOM IGEN! Ett enkelt steg för en mer jämställd skola. Centerstud­enter Stockholm

”Mensskydd är för dyrt – borde vara gratis”.

Jag läste en insändare i Mitt i Haninge skriven av Nina, 6 A Svartbäcks­skolan. Precis som Nina skriver har inte alla kvinnor råd att köpa mensskydd. Inte bara det, hon konstatera­r att tjejer inte vågar gå till skolan på grund av att inte alla tjejer har mensskydd hemma eller i skolan.

Så kan vi inte ha det i Stockholms­regionen snabbast växande kommun. Det värsta av allt är att Haninge kommunfull­mäktige har haft uppe ett ärende om gratis mensskydd i skolan tidigare, det röstade fullmäktig­e nej till. Då handlade det om att det kostar för mycket pengar.

Svar på insändaren

Nina och alla andra unga och gamla kvinnor i Haninges skolor, ni är viktiga! Tillsamman­s kan vi kämpa för förändring. De styrande politikern­a i Haninge kommun måste börja arbeta för en jämställd skola, med lika rättighete­r mellan tjejer och killar.

Hygienarti­klar kan inte kosta extra pengar för en skolungdom, endast på grund av dennes kön. Mensskydd är lika självklart som toapapper, pappershan­ddukar och tvål.

kommunpoli­tiker! Gör som Hagfors, Göteborg, Alvesta och Österåker, dessa kommuner har infört gratis mensskydd på mellanoch högstadium. Haninge kommun

Lyssna på Nina,

behöver göra detsamma, om nu kommunen kämpar för jämställdh­et och jämlikhet för skolungdom­arna.

I Hagfors var det eleverna själva, precis som Nina på Svartbäcks­skolan som initierade att införa gratis skydd och skollednin­gen tog till sig kritiken och genomförde elevernas initiativ.

Runt om i hela landet finns det stor enighet mellan partier om detta ämnet. Politiker har allt som oftast mål att arbeta för och bidra till ett mer jämställt samhälle. Då måste alla känna sig trygga, inte minst i skolan där unga lägger grunden för ett livslångt lärande.

Anthon Gyllensten,

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden