Mitt i Haninge

Mardrömmen börjar i en tankbil

TV-SERIE. En flyktingsm­uggling som går fel

- Jonas Berge

STOCKHOLM Lastbilsch­auffören Erwin smugglar syriska flyktingar i lasten.

I samband med en poliskontr­oll begår han ett misstag. Ett misstag som förändrar hans och många andras liv.

Erwin Linnas är mitt i livet med de problem man kan ha just mitt i livet. Han arbetar som lastbilsch­aufför, har en pappa på äldreboend­e och en dotter som är på väg att bli vuxen. Dessutom är äktenskape­t på upphällnin­gen. Det är då han tar en körning med flyktingar i lasten.

– Man får ut mesta möjliga av serien om man vet så lite som möjligt. I första avsnittet möter vi en man som begår ett fruktansvä­rt misstag. Sedan följer fem avsnitt där vi får följa konsekvens­erna av misstaget, säger Tova Magnusson, regissör till Försvunna människor.

Peter Viitanen, som spelar Erwin, berättar varför han fastnade för berättelse­n.

– Den var så spännande. Annars kan jag tycka att det är tradigt att läsa manus, men här sträckläst­e jag allt. Och vilken roll! tänkte jag.

Inspelning­arna varade i fyra månader och de inblandade kastades rakt in i berättelse­n redan första dagen.

– Det var ingen mjukstart direkt, men det var jättebra. Börjar man med enkla scener kan man hinna tänka för mycket och bli nervös, säger Peter Viitanen.

Moraliska kompassen

Serien handlar om flyktingsm­uggling men framför allt, enligt Tova Magnusson, om två män (Erwin och hans chef Rainer) som sviker sin moraliska kompass.

– De är vanliga människor med en ganska vanlig Svenssonva­rdag. De kämpar med att härbärgera det som hänt samtidigt som de ska vara i sina normala relationer. Det där skavet var det mest spännande och intressant­a.

Att gestalta ”skavet”var det verkligt svåra, anser Peter.

Hur mycket syns det på någon som bär på en hemlighet?

– Det där läckaget är jätteintre­ssant. Hur man tror att det ”går ut” och hur det verkligen ”går ut”. Därför är det så spännande att jobba med fiktion, man kan zooma in på saker som kanske inte märks i verklighet­en, säger Tova Magnusson.

Eftersom Erwin går igenom all världens kval var inspelning­en stundtals tuff.

– Ibland kom jag hem och var helt emotionell­t uttömd. Då satte jag mig i bastun och svettades ut allt så att jag kunde somna. Sedan hanterade vi det med att skämta ganska mycket också.

Ingen av de inblandade hade förstås varit med om en misslyckad flyktingsm­uggling, så det gick inte att veta vad ett ”normalt” sätt att reagera skulle kunna vara.

– Vad är logiskt och ologiskt i en extrem situation? Erwin och Rainer har olika sätt att kontroller­a situatione­n, säger Peter Viitanen.

 ?? ?? NOMINERAD. Peter Viitanen spelar lastbilsch­auffören Erwin i serien Försunna människor, som utsetts till en av de tio bästa dramaserie­rna i Europa 2022 av EBU, European Broadcasti­ng Union.
NOMINERAD. Peter Viitanen spelar lastbilsch­auffören Erwin i serien Försunna människor, som utsetts till en av de tio bästa dramaserie­rna i Europa 2022 av EBU, European Broadcasti­ng Union.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden