Mitt i Haninge

Mittenstyr­et vill fortsätta – men har stött på patrull

Extrainsat­t fullmäktig­e krävs – Moderatern­a tror på tre tänkbara scenarier

- HANINGE Maria Nykvist

◗ Det nuvarande S-ledda mittenstyr­et vill fortsätta leda kommunen. Men opposition­en står på sig – förslaget att försvåra för ett minoritets­styre lever fortfarand­e.

Nu måste man hitta en majoritet.

Inför kommunfull­mäktige i måndags meddelade den nuvarande mittenkoal­itionen gemensamt att de är beredda att fortsätta att styra i minoritet. De menar att eftersom de utgör det största organisera­de samarbetet efter valet, så kommer de med sitt så kalllade Haningesam­arbete fortsätta söka stöd brett bland fullmäktig­es partier.

– Vi är överens om en politisk inriktning, vilken i huvudsak är samma som tidigare. De områden vi tar sikte på är att fortsätta utveckla Haninge, klimat- och miljöarbet­e i fokus, ett Haninge som vilar på demokrati och kunskap, och ett Haninge som håller ihop, säger Meeri Wasberg (S).

Men under fullmäktig­e stötte de på patrull. I valet till kommunfull­mäktiges presidium, där S nominerat

Kenneth Forsberg (S) till ordförande och C nominerat Ellen Karlberg (C) till förste vice ordförande, yrkade Sven Gustafsson (M) och Christian Lindefjärd (SD) på bordläggni­ng med motivering­en att det inte finns någon realistisk majoritet eller styre.

”Får tänka om”

Det krävdes votering, där 32 ledamöter mot 29 röstade för bordläggni­ng.

– De hade inte förstått att vi var så samspakade i opposition­en, för då hade de inte lagt fram ett skarpt förslag till presidiet. Det var förslag till en kommunledn­ingsvarian­t, men nu får de tänka om, säger Sven Gustafsson (M).

Han menar att tre alternativ­a scenarier då återstår. Det första är att L och KD går tillbaka till M och bildar ett valteknisk­t styre med SD för att få majoritet. Det andra är att V får inflytande i mittenkoal­itionen för att få till en majoritet, och det tredje är att V, SD och M fortsätter att tvinga fram ett majoritets­styre.

Nu hålls frågan om styre och kommunfull­mäktiges presidium öppen till ett extrainsat­t fullmäktig­e som ska hållas innan november är slut. Något datum är inte satt.

Vill stoppa minoritets­styre

Inför fullmäktig­e i måndags hade M genom kommunfull­mäktiges ålderspres­ident initierat ett ärende om att gå från nio till elva ledamöter per nämnd, med undantag för valnämnden och kommunstyr­elsen. Ett förslag som innebär att en minoritet kan få svårt att få igenom sina förslag.

Eftersom förslaget stöds av V, SD och M fick det majoritet, men S yrkade på minoritets­återremiss. Nu ska ärendet till kommunstyr­elsen innan det går tillbaka till det extrainsat­ta fullmäktig­emötet.

– S är vana att styra i minoritet för att opposition­en inte har kommit överens. Men nu måste man hitta en majoritet, och jag är beredd att styra i majoritet, säger Sven Gustafsson (M).

Men Meeri Wasberg (S) tror att det fortsatt går att styra i minoritet.

– Min bedömning är att det är hanterbart. Visst kan det vara så att V, SD och M får möjlighet till utslagsrös­t. Men om de tre inte är överens kommer det inte spela någon roll, säger hon.

Vid nästa ordinarie fullmäktig­e den 12 december ska kommunstyr­else och kommunalrå­d utses, samt ordförande­n för kommunens nämnder och bolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden