Mitt i Haninge

Sanna vill väva in oss i julkänsla

Bjuder på julmusik och sina tankar om livet Det är lite läskigt, men fint att få vara hemma – och Cirkus är mäktigt.

- FOTO: PER JAHNKE

Det är september när vi ses i foajén till Cirkus. Här ska Sanna Nielsen avsluta sin julturné dan före dan före dopparedan.

– Det är lite läskigt, men fint att få vara hemma och Cirkus är mäktigt. Jag har stått här en gång som ensam artist. Det är inte varje år man får göra det!

Det kan tyckas tidigt att börja tänka på julen. Inte för Sanna. Hon har funderat på vad hon ska prata om i showen sedan i våras.

– Hur jag har utvecklats under året och så några nya betraktels­er om julen, eller livet i helhet. Hur ska vi klä granen nu när vår son börjar gå, till exempel? Ska vi fästa den med spännband och ha honom i sele och skyddshjäl­m?

För andra året åker hon på turné med Min Sanna jul. I fjol firade hon 25-årsjubileu­m som artist, därför blev det även några låtar från karriären. I år kan åskådarna emellertid vänta sig en renodlad julkonsert. Eller?

– Jag kanske smyger in något annat som kan appellera till julen, säger Sanna Nielsen med ett lurigt leende.

– O helga natt är ett måste. Fast det är alltid lite kittlande att inte ta med den. Jag har gjort det någon gång och det blev ramaskri. Jag brukar avsluta med den men jag har en annan plan i år. Kan man göra så? frågar sig Sanna med ett skratt.

Bygger på kärleken till julen

Konserten bygger på hennes kärlek till julen och hon försöker hitta en bra balans mellan traditione­llt och nytt.

– Jag vill bjuda på något vackert, varmt och mysigt och så lite roligt och överraskan­de. Sedan vill jag bjuda på att jag spelar piano. Det innebär att jag sitter och repar från och med nu.

Sanna gör det inte lätt för sig. När hon har hittat en låt ”plankar hon” den.

– Jag lyssnar på låten och försöker spela det jag hör. Det tar väldigt lång tid men är roligt och lärorikt. Utmaningar är något jag går igång på. Det är så jag kommer framåt, även i mit låtskriver­i.

Repar gör hon på ”sin lilla flygel” – en digital variant från Yamaha – på villans nedervånin­g med öppen planlösnin­g.

– Jag kan inte spela när sonen är vaken och har inte vågat testa när han sover, så pappa Jocke måste gå ut och gå med honom en timme. Och jag som minst tänkte dubbla de tre låtar jag spelade förra året. Man får bara gilla läget, haha.

Ettårige Gibson, som sonen heter, följer med på den drygt månadslång­a turnén precis som ifjol. Sambon Joakim är också där, i egenskap av kapellmäst­are och gitarrist. Barnvakter är redan grejade. Kompisar, mor- och farföräldr­ar ska alternera.

– Vi kommer förmodlige­n kunna natta honom på hotellet före showen. Fast nu romantiser­ar jag nog hela bilden, han kanske springer in på scenen. Det är en ynnest att kunna ta med vårt barn och att han får se att mamma och pappa tycker om sitt jobb.

Fixar rätt stämning

Sanna försöker sätta fingret på varför hon älskar just julen så mycket:

– Själva afton blir lätt lite stressig. Det jag tycker så mycket om är tiden före, när man pyntar huset, bakar lussekatte­r och rullar köttbullar. Men framförall­t att få hänga med min familj som vi inte har gjort på hela pandemin, känna gemenskape­n. Jag vill att Gibson ska få lika mysiga jular som jag hade när jag var barn, ha den där vetskapen om vilka han har omkring sig och känna tacksamhet för det.

Att skapa rätt stämning mer än en månad i förväg är inga problem för någon som redan har gått i jultankar i ett halvår.

– Man kommer in i konserthal­len, där är en massa ljus, man får en pepparkaka och lite glögg, i bakgrunden spelas Michael Bublés julalbum. Så kommer ett intro, man hör Jul, jul eller något annat. Sedan kommer jag i min röda julklännin­g och väver in dem i min julkänsla.

När Sanna Nielsen hör en låt hon gillar och vill ha med i sin show försöker hon spela det hon hör. ”Sedan får min sambo lyssna och säga om det verkar stämma.

Sanna Nielsen

● Ålder: 37.

● Bor: Tyresö.

● Familj: Sambon Joakim och sonen Gibson, 1.

● Karriär: Slog igenom som artist redan som 11-åring med låten Till en fågel, som nådde Svensktopp­ens förstaplat­s. Ställt upp i Melodifest­ivalen sju gånger. Vann 2014 med Undo, som blev trea i Eurovision. Ledde

Allsång på Skansen i sju säsonger, till 2022.

● Julmåsten: ”Egentligen inget. det räcker med en tänd brasa, en liten smörgås med julskinka och varm choklad.”

● Aktuell: Med turnén Min Sanna jul, som har premiär 17 november i Halmstad och avslutas den 22 december på Cirkus i Stockholm.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? JULÄLSKARE. Sanna Nielsen ger sig snart ut på julturné. Två dagar före julafton gör hon den enda Stockholms­spelningen, på Cirkus.
FOTO: FRED MILLER JULÄLSKARE. Sanna Nielsen ger sig snart ut på julturné. Två dagar före julafton gör hon den enda Stockholms­spelningen, på Cirkus.
 ?? ?? VID FLYGELN.
VID FLYGELN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden