Mitt i Haninge

Muskös största förening växer: ”Engagerade”

Muskö Pensionärs­förening växte i februari. Och det finns ett uppsving för engagemang­et i det lokala föreningsl­ivet på ön.

- Anna Ludvigsson

Det är många som blir 100 år här

– jag tror att det är fisken och nubben.

I dag håller Muskö Pensionärs­förening till i Muskö Missionshu­s från år 1902. I skrivande stund är de 186 medlemmar, och har växt med 10 medlemmar bara i februari månad.

– Vi är ju den största föreningen på ön, säger ordförande Kerstin Söderström.

Hon har varit engagerad i föreningen i många år och har bott på ön sedan 1991. De arrangerar allt från pubkvällar till boulespel och tipspromen­ader.

I vår är det dags för den årliga sillunchen som drar runt 100 besökare och det inns en resa till Värmland inplanerad.

Är lite isolerade

Både hon och kassör Kerstin Eriksson ser att det händer mycket i det lokala föreningsl­ivet.

– Jag tror att det blir så för att vi är mer isolerade här än vad man är om man bor i centrala Handen. Och här känner vi varandra så väl, säger Kerstin Söderström.

–Det är också många som är engagerade i flera föreningar, säger Kerstin Eriksson.

De har inga planer på att flytta all verksamhet till den nya bygdegårde­n, då de saknar förråd, däremot kommer de kunna ha saker som årsmöten och föreläsnin­gar där.

Fisk och nubbe

De ser att fler flyttar till ön permanent.

– Det är dyrt med två boenden och fler väljer att bo här året runt. Och här har man naturen runt sig. Det märkte vi under pandemin – att flera flyttade ut och bodde här för man levde lite friare, säger Kerstin Söderström.

Kerstin Eriksson säger att fler barnfamilj­er flyttat till ön.

– De kanske är uppvuxna här själva och kommer tillbaka nu, säger hon.

Samtidigt ser de även att allt fler blir kvar som medlemmar längre.

– Det är många som blir 100 år här – jag tror att det är isken och nubben. Och sammanhåll­ningen, det sociala livet och frisk luft, säger Kerstin Söderström.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Kerstin Eriksson till vänster och Kerstin Söderström till höger. Söderström driver biblioteke­t åt kommunen. ”Jag gör det för oss här ute.”
FOTO: ANGIE GRAY Kerstin Eriksson till vänster och Kerstin Söderström till höger. Söderström driver biblioteke­t åt kommunen. ”Jag gör det för oss här ute.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden