Mitt i Haninge

Efter miljömisse­n – nu kan det byggas

Har sanerats för miljonbelo­pp: Grönt ljus för ny detaljplan

- Anna Ludvigsson Maria Nykvist

Turerna kring företagspa­rken Albyberg har pågått i flera år.

Nyligen antogs en ny detaljplan för att gå vidare med bygget av den första etappen, där butiker och restaurang­er väntar.

ALBYBERG

Egentligen skulle Albybergs företagspa­rk sedan länge ha stått klar. Etapp ett började byggas redan för 12 år sedan och arbetet med detaljplan­en för etapp två började 2013.

Men den första etappen pågår än i dag och den andra etappen planläggs fortfarand­e.

Den 12 februari i år antogs den nya detaljplan­en för en del av Alby 1:9, den så kallade ”restaurang­tomten” i kommunstyr­elsen. Marken ligger i den nordöstra delen av det som utgör etapp ett. Det rör sig om 5400 kvadratmet­er för butiker, restaurang­er, kontor, konferens och idrott samt parkerings­platser. Det är den sista exploateri­ngen i etapp ett.

Vägen dit har varit krokig. Exploateri­ngen av området ick nämligen ett plötsligt stopp när det upptäcktes att den påverkade vattnet i området negativt. Det hade visat sig att berget i området var naturligt rikt på svavel, och när berget krossades för att anlägga tomterna medförde det miljöfaror för grundvatte­n och vattendrag. Krossmasso­rna läckte ut metaller vid nederbörd som förorenade mark, vatten och isk i bäckar och åar.

Kostat miljoner

Upptäckten ledde bland annat till oro om förorenat dricksvatt­en bland de boende i intilligga­nde byn Alby. I fjol rapportera­de Mitt i att etapp två därför var i övervaknin­gsfas och att området ska bevakas i ”ett antal år”.

För att åtgärda problemet köpte kommunen och Albybergs fastighete­r AB in 10 000 ton kalk för att neutralise­ra bergmassor­na, till en kostnad på 40,5 miljoner kronor. Behandling­en avslutades av kommunen år 2022. I underlaget till beslutet om detaljplan­en redogörs för att bergskross­massorna nu har behandlats och man har även utrett åtgärder för dagvattnet i området.

– Kommunen har tagit om hand om alla våra aktuella bergsmasso­r. Detta kommer vara ett mindre problem framöver när man ska genomföra en detaljplan. Man har lärt sig metoder att hantera det här, säger kommunstyr­elsens ordförande Sven Gustafsson (M).

Tusen jobb borta

År 2020 avslöjade Mitt i att 700 av de 2000 ursprungli­ga jobben som företagspa­rken skulle leda till försvunnit. Detta efter att miljömisse­n lett till att företaget Mathem drog sig ur. I planbeskri­vningen som klubbades i februari framgår att det nu rör sig om 1 000 arbetsplat­ser i etapp ett och två.

– Det är en arbetshypo­tes. Om vi får arbetsinte­nsiva företag, vilket vi prioritera­r högst, så kommer den sifran troligen bli högre, säger Sven Gustafsson.

Planläggni­ng för etapp två pågår fortfarand­e.

Har tagit om hand om alla våra aktuella bergsmasso­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden