Mitt i Haninge

Line startar en ny

Högt tryck redan från början när verksamhet­en ◗ Line Jonasson är med och startar en helt ny familjekår i Vega. Redan till första träffen kom ett 40-tal barn.

- VEGA Anna Ludvigsson

För att möta den ökade efterfråga­n hos Scouterna har man startat upp ett trettiotal nya kårer. En plats som precis fått en ny kår är Vega.

Till den första träffen i slutet av april kom ett 40-tal barn med vuxna, och ett 60-tal barn är anmälda till kåren, som är en familjekår för barn i åldrarna 1-7 och deras föräldrar.

Line Jonasson är en av dem som är med och startar kåren. Hon såg en annons innan jul om att de söker vuxna ledare. För henne var det ett lätt beslut att hoppa på.

– Jag har en liten kille och min tanke har alltid varit att han ska vara med i scouterna, säger hon.

Line Jonasson hade tänkt att han skulle gå med när han blev lite äldre, men när hon hörde om familjesco­uting tyckte hon det verkade int att få göra det tillsamman­s med honom redan nu, när han är 2,5 år gammal. Själv var hon scout upp i tidiga tonåren.

Vad är det som är kul med scouterna?

– Gemenskape­n, lära sig hur man beter sig i naturen och visa respekt mot varandra – att man beter sig som man själv vill bli bemött. Scouterna har sunda värderinga­r. Plus att det är roligt, det är mycket bra aktiveter, säger Line Jonasson.

”Lika mycket värda”

Utöver att Haninge får en ny kår växer också de som redan inns. Till exempel har Vendelsö scoutkår växt från 289 till 347 medlemmar på två år.

– Jag tror det handlar om att man vill ha en vettig aktivitet för sitt barn som inte bara handlar om prestation. I scouterna är alla lika mycket värda. Man behöver visa barn att allt inte handlar om prestation utan man lär sig samarbeta och fungera i grupp. Det är vettigt helt enkelt, säger Line Jonasson.

Men det inns inte kårer överallt i kommunen. Både i Jordbro och Brandberge­n söker man vuxna som vill vara med och starta verksamhet­er.

Man vill ha en vettig aktivitet för sitt barn som inte bara handlar om prestation.

 ?? FOTO: ANNA LUDVIGSSON ?? Gemenskape­n är en av sakerna Line Jonasson uppskattar med scouterna.
FOTO: ANNA LUDVIGSSON Gemenskape­n är en av sakerna Line Jonasson uppskattar med scouterna.
 ?? ?? Line Jonasson är en av ledarna i familjekår­en i Vega, med barn
Line Jonasson är en av ledarna i familjekår­en i Vega, med barn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden