Mitt i Haninge

Oro för förorening­ar – nu tar grannarna strid mot massorna

Miljöförbu­nd: ”Vi är överens om att en utredning behövs” ◗ I november stoppades det växande berget med massor i Tungelsta. Företaget Mira Care vill föra in ytterligar­e två miljoner ton. Men efter ett beslut om att införseln får fortsätta, vill grannar ta

- TUNGELSTA Anna Ludvigsson

Vi är väldigt oroade för vattenkval­iten.

I Skogstorps stugägaref­örening inns 17 fastighete­r utspridda i skogen varav 15 är permanentb­oenden.

Boende här har i lera år oroats av ett berg av massor som växer på fastighete­n intill. Lastbilar har kört upp och lämnat bland annat anläggning­sjord, asfaltkros­s, bruten asfalt och betong för att höja marknivån (se faktaruta).

Mitt i rapportera­de i november om att företaget Mira Care AB ick nej till att föra in ytterligar­e två miljoner ton massor. Södertörns miljö- och hälsoskydd­sförbund, SMOHF, krävde att ett kontrollpr­ogram togs fram och dokumentat­ion på vad redan tidigare införda massor innehöll.

– Vi är väldigt oroade för vattenkval­iten och vad det gör med vår mark på sikt. Odeklarera­de massor är man ju orolig var de kommer ifrån, säger Mertz Laakso, stugägaref­öreningens sekreterar­e.

Saknas dokumentat­ion

Men i januari i år kom beskedet att kontrollpr­ogrammet godkänts, vilket i princip innebär att stoppet mot att föra in nya massor hävs. Däremot bedömde SMOHF i ett separat beslut att de inte fått tillräckli­gt med underlag om massorna som redan införts.

– Varför får det fortsätta innan provtagnin­g av tidigare införda massor är gjord? Det är märkligt att SMOHF inte kräver fullständi­g dokumentat­ion av de tidigare levererade massorna, säger Mertz Laakso.

Enligt My Minnegård, avdelnings­chef på SMOHF, innebar den bristande dokumentat­ionen att de inte kunde bedöma förorening­srisken.

– Därför upprättade vi ett föreläggan­de om att företaget måste provta och göra en markunders­ökning över de massor som redan inns där i stället, säger hon.

PFAS i vattnet

I januari tog företaget prover på ytvatten (som inte är dricksvatt­en) i närheten av stugföreni­ngens mark, som visade förekomst av PFAS. Grannarna är kritiska till att de inte informerat­s om provsvaren förrän nyligen.

– I och med att det inte är dricksvatt­en bedömde vi att det inte går att dra några slutsatser från ett enda prov i det här vattendrag­et. Samtidigt kan jag förstå att de klagande ifrågasätt­er att vi inte informerad­e snabbare, säger Ylva Rathsman, handläggar­e för ärendet hos SMOHF.

Det har även nyligen tagits prover i kranvatten från två brunnar på området, varav ett visade förekomst av PFAS, dock tjänligt som dricksvatt­en.

– Det styrker att man ska utreda förorening­shalter i både mark och grund- och ytvatten i det här området. Vi är överens med grannarna att en utredning behövs, säger Ylva Rathsman.

Om det behövs en utredning, varför finns inget beslut om att stoppet för införsel ska ligga kvar?

– Det är det här som har blivit rörigt. Vi knöt inte beslutet om dokumentat­ionen till införselfö­rbudet. Sedan framkom det successivt att företaget inte kunde redovisa fullständi­g dokumentat­ion. Men då såg beslutet redan ut som det gjorde.

Stugföreni­ngen överklagad­e båda besluten till länsstyrel­sen, men har fått avslag. Nu tänker de överklaga beslutet om kontrollpl­anen till mark- och miljödomst­olen. De har även beslutat att på egen bekostnad provta en gemensam brunn.

Mira Cares vd Linda Bengtsson ser inte att det inns någon anledning till oro över massornas påverkan på marken.

– Hade jag hat någon oro hade jag inte gjort det här över huvud taget etersom min syster bor här och dricker det här vattnet, säger hon.

Linda Bengtsson anser inte att dokumentat­ion saknas, utan menar att när hennes leverantör­er tar in material för produktfra­mställning, så har det redan utförts grundanaly­ser. Just nu för hon inte in några massor i väntan på beslut från mark- och miljödomst­olen.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Vi plockar svamp och blåbär här och det inns avrinninga­r mot vår mark. Vi vill inte göra det på ett förorenat område”, säger Mertz Laakso.
FOTO: ANGIE GRAY ”Vi plockar svamp och blåbär här och det inns avrinninga­r mot vår mark. Vi vill inte göra det på ett förorenat område”, säger Mertz Laakso.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Mertz Laakso, ordförande i stugföreni­ngen och särbon Linn Reinius, är oroade för att vattnet i området ska vara förorenat.
FOTO: ANGIE GRAY Mertz Laakso, ordförande i stugföreni­ngen och särbon Linn Reinius, är oroade för att vattnet i området ska vara förorenat.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Just nu för Mira Care inte in mer massor, i väntan på beslut från mark- och miljödomst­olen.
FOTO: ANGIE GRAY Just nu för Mira Care inte in mer massor, i väntan på beslut från mark- och miljödomst­olen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden