Mitt i Haninge

Inrätta ett lämnaprogr­am för våldsutsat­ta kvinnor

- Meeri Wasberg (S), opposition­sråd, Ann-Christin Erlandsson (S), andre vice ordförande socialnämn­den

Under 2023 mördades tio kvinnor av en nuvarande eller tidigare partner.

I år har tolv kvinnor mördats redan under årets första fyra månader.

I de lesta fall är det en man i kvinnans närhet som i nuläget misstänks för mordet. Våldet måste få ett slut. Samhället måste ta till alla medel för att sätta stopp. Alltifrån förebyggan­de åtgärder till strafskärp­ningar. Men det enda som vi verkligen vet räddar liv, är om kvinnor som lever i våldsamma relationer fullt ut ges stöd att lämna i tidigt skede.

Det råder konsensus mellan Haninges styre och Socialdemo­kraterna att den här frågan är mycket viktig. Livsviktig. Haninge erbjuder också olika former av hjälp till våldsutsat­ta kvinnor. Men inget är så bra att det inte går att göra ännu bättre. Vi kan inte slå oss till ro. Det som görs räcker uppenbarli­gen inte. Socialdemo­kraterna vill därför att Haninge ska initiera och utreda ett lämnaprogr­am likt de som inns på andra platser i Sverige.

Att lämna kan vara det absolut svåraste beslutet för kvinnor som lever i en våldsam relation. Barn, husdjur, boende, skola, arbete, ekonomi – det är många saker som kan hålla kvar kvinnan i en våldsam relation. Socialdemo­kraterna vill se ett samlat stöd som gör att kvinnan vågar och orkar ta steget och återfå sin frihet. Det inns enskilda projekt i bland annat Jämtland och Stockholm där man jobbar med samordnat stöd till den våldsutsat­ta.

Det behövs en modell, likartad över landet, med samverkan mellan myndighete­r som polisen, socialtjän­sten, Skatteverk­et, ekonomisk rådgivare, sjukvård och psykiatri. Innan en samverkan inns etablerad över hela landet kan Haninge göra sin del. Vi kan inrätta ett lämnaprogr­am. Alla kvinnor måste få möjlighet att leva tryggt och säkert inom hemmets fyra väggar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: HANINGE KOMMUN ?? Alla kvinnor måste får en möjlighet att leva tryggt, menar skribenter­na.
Ann-Christine Erlandsson (S).
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: HANINGE KOMMUN Alla kvinnor måste får en möjlighet att leva tryggt, menar skribenter­na. Ann-Christine Erlandsson (S).
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Meeri Wasberg (S).
FOTO: PRESSBILD Meeri Wasberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden