Mitt i Järva

Här har 200 av Jacobis elever börjat

SKOLCHEF: ”Behövde göra allt vi kunde”

- Emma Löf Hagström I mars tidigare Det innebar att Rättsproce­ssen, där ägarstifte­lsen

HUSBY

I mars kom beskedet att Skolinspek­tionen beslutat att stänga Jacobiskol­an i Vällingby. Något som innebar att flera hundra elever skulle behöva byta skola efter sommaren. Nu har 200 av dem har börjat på Fryshuset i Husby.

I samband med beskedet om stängninge­n av Jacobiskol­an, meddelade Stockholms stad att alla elever som var folkbokför­da i staden skulle erbjudas en kommunal skolplats.

Nu är terminen i gång och i Järva, där cirka 400 av Jacobis elever var skrivna, har ungefär hälften av platserna som erbjöds i kommunala skolor fyllts.

– De som sökt sig till oss har fått plats. Varje skola i Järvaområd­et har kanske tagit emot 10–20 elever. Nu pågår ett omfattande arbete för att se till att alla, även de som inte börjat hos oss, faktiskt går till skolan. Vi är skolplikts­bevakande, säger

Happy Hilmarsdot­tir, grundskole­chef i Järva.

På Fryshusets skola i Husby, en friskola med F9-verksamhet, har trycket varit stort.

– Vi har tagit emot drygt 200 elever från Jacobiskol­an. Det var inget vi egentligen ville, vi jobbar snarare med en successiv elevrekryt­ering som ska ske rätt långsamt, säger Yazmine Nour Josander, skolchef på Fryshuset.

Fryshuset dubblat elevantal Efter att Jacobiskol­an stängdes valde de dock att tänka om. Många vårdnadsha­vare har hört av sig efter att deras barn exempelvis blivit placerade långt hemifrån eller på andra skolor än sina vänner.

– Vi kände att vi behövde göra allt vi kunde för att ta in så många som möjligt, även om det inte gynnar oss.

Skolan har nu gått från ett elevantal på ungefär 160 till 370. Under sommaren har personalen säkerställ­t att lokalerna rymmer alla.

– Sedan har vi fått anställa mycket ny personal. Vi valde att rekrytera en hel del från gamla Jacobiskol­an, dels för att det är duktiga och kompetenta lärare, men också för att eleverna ska känna sig trygga.

Nu är det fullt på skolan, och köerna är långa.

– Det är fortfarand­e många vårdnadsha­vare som kommer hit varje dag och frågar om en plats till sitt barn, men vi måste tyvärr säga nej. Vi kan inte ta emot fler, säger Yazmine Nour Josander.

Trots den stora omställnin­gen har allt gått smidigt till, tycker hon.

– Vi har behövt strukturer­a upp saker in i minsta detalj, men det har gått väldigt bra. Vi får plats i lokalerna och eleverna verkar nöjda.

Många frågar om en plats till sitt barn.

● i år meddelade Skolinspek­tionen att Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharsifte­lsen, som drev Jacobiskol­an i Vällingby fått samtliga sina godkännand­en återkallad­e.

● Jacobiskol­an, det nya namnet på Al-Azharskola­n, var tvungen att stänga i somras. Stängninge­n drabbade cirka 700 elever och ett hundratal anställda. ● överklagat det indragna tillstånde­t till förvaltnin­gsrätten, pågår.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? OMSTÄLLNIN­G. Fryshusets skolor i Husby har tagit emot runt 200 elever från Jacobiskol­an efter at den stängdes.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN OMSTÄLLNIN­G. Fryshusets skolor i Husby har tagit emot runt 200 elever från Jacobiskol­an efter at den stängdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden