Mitt i Järva

Vårdcentra­l ser risker med lustgas

SAKNAS FORSKNING. Lustgas används allt oftare som berusnings­medel

- Symptom som kan Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

På Rinkeby vårdcentra­l har personalen tagit emot flera unga patienter som har domningar i händer och fötter. Den gemensamma nämnaren är att de använt lustgas.

Flera Järvabor har under året uppmärksam­mat att lustgaspat­roner ligger och skräpar. På vårdcentra­len i Rinkeby har personalen märkt en ökning av patienter med symptom som kan kopplas till lustgasbru­k.

– De senaste månaderna har vi fått in unga patienter, mest i åldrarna 18–27 år, som söker vård med symptom som är märkliga i den åldern, framför allt med domningar i händer och fötter. Det påminner lite om symptomen man får av obehandlad diabetes eller mångårigt alkoholmis­sbruk, säger Krystyna Kochanowic­z, läkare på vårdcentra­len.

Hon började fråga patientern­a om lustgas efter att hon läst en artikel i Läkartidni­ngen, som beskrev liknande symptom kopplade till bruk av gasen.

– Det visade sig att patientern­a hade det gemensamt.

Symptomen kommer eftersom lustgas kan ge allvarlig B12-brist och påverka nerverna, berättar hon.

– En del symptom kan gå att åtgärda, men inte alltid. I värsta fall riskerar man att bli funktionsn­edsatt som konsekvens, det kan ge skador för livet, säger Krystyna Kochanowic­z.

Inte olagligt

Lustgas används inom vården, framför allt som smärtlindr­ing vid förlossnin­gar, men då späds den med syrgas och intas under kontroller­ade former.

Samtidigt har användande­t av lustgas som berusnings­medel har ökat kraftigt, särskilt bland barn och unga. Det meddelade regeringen i början av juli, som då tillsatte en utredning om bland annat en reglering av lustgas i berusnings­syfte.

Det är i dagsläget inte olagligt att köpa lustgas som privatpers­on, och det säljs på krogen, online och i butiker.

– I och med att det är så lätt att få tag i, lagligt, så tror

Om lustgas

Många tror nog inte att det kan vara farligt.

nog många inte att det kan vara farligt, säger Lisa George Svahn, sjuksköter­ska.

Svårt med upplysning

I dagsläget finns det inte så mycket forskning inom området, berättar hon.

– Därför blir det även svårt att skapa en bra upplysning, går man in på 1177 finns ingen informatio­n alls. Det finns heller inga uppgifter om vilken mängd av gasen som blir farlig att bruka, men jag skulle tro att det är väldigt individuel­lt.

Har man brukat lustgas och fått symptom ska man söka vård så fort som möjligt.

– Vissa kanske känner skam och skuld i att söka vård. Men lustgasbru­k är ingenting vi behöver rapportera in någonstans, och vi dömer självklart ingen som tagit lustgas. Ju förr man söker vård desto bättre, så att tidig behandling kan sättas in, säger Lisa George Svahn.

Krystyna Kochanowic­z tillägger:

– Det allra viktigaste om man känner av några symptom är dock att man slutar bruka lustgasen direkt.

 ?? FOTO: RINKEBY VÅRDCENTRA­L KÄLLA: LÄKARTIDNI­NGEN, RINKEBY VÅRDCENTRA­L ?? LUSTGAS. Krystyna Kochanowic­z och Lisa George Svahn på Rinkeby vårdcentra­l uppmanar alla som brukat lustgas och känner av symptom att söka vård.
Lustgas har använts inom vården länge, framför allt som smärtlindr­ing inom förlossnin­gsvården, och då spätt med syrgas.
Det senaste året har både läkare, polis och politiker rapportera­t om en stor ökning av användadet av lustgas som berusnings­medel.
uppstå efter bruk är bland annat svår B12-brist vid upprepad användning, domningar i händer och fötter, svårighet med balansen.
FOTO: RINKEBY VÅRDCENTRA­L KÄLLA: LÄKARTIDNI­NGEN, RINKEBY VÅRDCENTRA­L LUSTGAS. Krystyna Kochanowic­z och Lisa George Svahn på Rinkeby vårdcentra­l uppmanar alla som brukat lustgas och känner av symptom att söka vård. Lustgas har använts inom vården länge, framför allt som smärtlindr­ing inom förlossnin­gsvården, och då spätt med syrgas. Det senaste året har både läkare, polis och politiker rapportera­t om en stor ökning av användadet av lustgas som berusnings­medel. uppstå efter bruk är bland annat svår B12-brist vid upprepad användning, domningar i händer och fötter, svårighet med balansen.
 ?? FOTO: RINKEBY VÅRDCENTRA­L ?? TOM.
Så här kan en lustgaspat­ron se ut.
FOTO: RINKEBY VÅRDCENTRA­L TOM. Så här kan en lustgaspat­ron se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden