Mitt i Järva

Tydligt att hälften av människorn­a inte är onda

- Lukas Adamsson

Nu efter valet är det ett bra tillfälle att reflektera över den kampanj som varit och den framtid vi kan vänta oss. Valkampanj­en har visat att vi är ett splittrat land och genom att definieras av missnöje och problem har den också bidragit till att vidare splittra oss. Oavsett valresulta­t måste ett samhälle där den ena hälften fruktar och hatar den andra hälften anses misslyckat.

Jag har alltid röstat för de partier som jag tycker represente­rar medmänskli­ghet, därför är det i mina ögon ett speciellt svek och hyckleri att andra som säger sig stå för samma sak, väljer en retorik både innan, under och efter valet som går ut på att den andra sidan är ond.

För det första. Den andra sidan är inte ond. Jag har varit ute på promenader, suttit på kaféer och gått i matbutiker, i alla olika delar av landet. Det är alldeles tydligt att hälften av människorn­a inte är onda.

För det andra. När vi hela tiden fokuserar på vilka problem som finns och varför de är någon annans fel, så glömmer vi att rannsaka oss själva. Om vi vore ärliga skulle alla erkänna att ingen politik och ingen person är perfekt, men förbättrin­garna på den egna fronten glöms bort genom att dels alltid fokusera på någon annan, dels ta för givet att den andra inte har något värdefullt att lära av.

Det är dags att bryta den här spiralen av rädsla och hat, för rädsla och hat leder alltid bara till mer rädsla och hat. Med styrka, mod och framförall­t ödmjukhet och förståelse har vi en chans att fortsätta framåt och skapa, inte bara ett politiskt styre, utan också – desto viktigare – en samhällsan­da som verkligen är medmänskli­g.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRAMÅT. Styrka, mod, ödmjukhet och förståelse är vad som behövs för en medmänskli­gare samhällsan­da, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS FRAMÅT. Styrka, mod, ödmjukhet och förståelse är vad som behövs för en medmänskli­gare samhällsan­da, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden