Mitt i Järva

Populär podd från Kista får ny säsong

- Emma Löf Hagström

Besatthet, reseskildr­ingar och vardagsstr­ess – snart släppt andra säsongen av ”Biblioteke­ts novellpodd”, som föddes i Kista.

Under pandemin ville Kista bibliotek komma på ett sätt att fortsätta locka till aktivt deltagande bland besökarna.

De ordnade olika onlineakti­viteter och skrivtävli­ngar för att hålla läs- och skrivglöde­n hos människor vid liv, och ur det föddes sedan idén om att göra en egen podcast.

Sagt och gjort. Ett tag senare släpptes första avsnitten av vad som skulle bli Kista biblioteks novellpodd, vilken snabbt blev populär.

Så pass populär att ansvariga bestämde sig för att skala upp och spela in ytterligar­e en säsong.

– Vi fick många mejl av folk som frågade om fler avsnitt och som visade uppskattni­ng, så nu byter vi namn och blir än lite större. Vi har kunnat avsätta fler resurser den här säsongen, vi är fler inblandade i projektet, säger Lukas Stolpe, biblioteka­rie och projektled­are.

Podden byter nu namn till enbart Biblioteke­ts novellpodd.

Konceptet går ut på att personer över 18 år som är folkbokför­da i Stockholms län får skicka in egenskrivn­a, tidigare opublicera­de noveller till en jury. Sedan väljs ett antal texter ut, som tolkas fritt och läses in av skådespela­re. Över hundra bidrag kom in den här vändan, dubbelt så många som sist.

– För oss och mig är deltagande­t nog det främsta måttet på framgång; att vi lyckas entusiasme­ra fler till att skriva, säger Lukas Stolpe.

Vad skriver stockholma­rna om?

– Det har varit en stor bredd med både syskondram­an, barnpress och vardagsstr­ess, men något som sticker ut är resor och semestersk­ildringar, vilket vittnar om ett revanschsu­g efter pandemin. Ett annat återkomman­de tema har varit olika slags besatthet, vilket är spännande. Det ger en text en tydlig framåtröre­lse.

 ?? FOTO: KRISTOFFER SANNESTAM ?? EGEN TOLKNING. Skådespela­rna får tolka novellerna fritt och läsa in dem.
FOTO: KRISTOFFER SANNESTAM EGEN TOLKNING. Skådespela­rna får tolka novellerna fritt och läsa in dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden