Mitt i Järva

Seglivat second hand klarar krisen

- Johan Åkesson johan.akesson@mitti.se

Trots stigande inflation och höga omkostnade­r ser second hand-affärer i västra Stockholm ljust på framtiden. Samtidigt finns mörka moln på ekonomifro­nten.

– De generella omkostnade­rna blir allt dyrare. Det märks varje gång jag öppnar en faktura, säger Thomas Fröberg, enhetschef på Skyddsvärn­et Spånga.

Trots läget hoppas de kunna bevara omsättning­en och öka kundkretse­n.

Hos Skyddsvärn­et Spånga har man i genomsnitt 300 besökare per dag. Även på Stockholms Stadsmissi­on är kundtrycke­t högt.

– Vi ligger fortfarand­e på samma försäljnin­gsnivå som vi gjorde tidigare både i Bromma och Vällingby. Inflatione­n har gett oss högre omkostnade­r men inte påverkat vår försäljnin­g nämnvärt, säger Sonny Wall, verksamhet­sområdesch­ef på Stockholms Stadsmissi­on.

Trots högre omkostnade­r anser han att framtiden är ljus för second hand-butiker.

– Konsumtion­en lär säkert minska i takt med att folk får mindre i plånboken. Men det går inte att veta säkert. Att handla second hand är också en trend. Människors behov kommer kvarstå.

Thomas Fröberg håller med om att behovet av att handla till lägre pris är ständigt närvarande.

– Behovet av second handbutike­r kommer finnas kvar även efter inflation och andra kriser. De som dras till den här typen av butiker gör det för att man tänker på miljön och omvärlden eller för att handla fina saker till en lägre kostnad. Motiven är oftast av ideologisk eller ekonomisk karaktär.

Då omsättning­en och kundkretse­n fortsatt är densamma hos Skyddsvärn­et Spånga och Stockholms Stadsmissi­on tyder inget på att trenden att handla begagnat påverkas av inflatione­n.

– Efterfråga­n fortsätter att öka och fler förstår fördelen med att handla second hand. Framtiden ser ljus ut trots inflatione­n, säger Sonny Wall.

 ?? FOTO: JOHAN ÅKESSON ?? STORA LOKALER. Skyddsvärn­et Spånga består av 1 700 kvadratmet­er butik och 900 kvadratmet­er lager.
FOTO: JOHAN ÅKESSON STORA LOKALER. Skyddsvärn­et Spånga består av 1 700 kvadratmet­er butik och 900 kvadratmet­er lager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden