Mitt i Järva

Gårdarna gav namn till Järva

-

● Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby, Akalla,

Kista, Ärvinge – alla områden har fått namn efter de gamla gårdarna som finns eller fanns på platsen.

● Ett tag fanns även planer på att bygga en förort på Hästa gårds marker, men då hade miljonprog­rammet rullat på ett tag och bostadsbri­sten var borta.

● I Rinkeby stod flera väderkvarn­ar innan dagens stadsdel byggdes på 1960– talet. Innan man byggde på området undersökte arkeologer­na flera gamla gravar. I en av dem hade en storman (en hövding eller en mäktig krigare) begravts, på 700–talet.

● Tensta byggdes också i samma veva som Rinkeby. Där hittade arkeologer­na då bland annat gravar från 1000-talet. I en av gravarna fanns både skelettet efter personen som hade begravts, och silvermynt från England. De äldsta byggnadern­a i Tensta finns i Spånga by. Där ligger bland annat Spånga kyrka, från medeltiden.

● Hjulsta har varit bebott i över 1 500 år. Här fanns det gårdar redan under järnåldern. Under 1800– och 1900–talet fanns det tre bondgårdar i Hjulsta by: Övergården, Mellangård­en och Nedergårde­n.

● Akalla var en av de sista delarna i miljonprog­rammet. När området skulle byggas ut på 1970-talet blev man tvungen att ta bort flera fornlämnin­gar från yngre järnålder.

● Husby var också en av de sista delarna att byggas i miljonprog­rammet. Nära Husby gård ligger ett stort gravfält från järnåldern, vilket betyder att det har bott människor här i mer än 1 000 år.

● Kista är den yngsta av stadsdelar­na på Järvafälte­t. Dagens Kista byggdes mellan 1975 och 1980. Bebyggelse­n är annorlunda från Järvafälte­ts andra stadsdelar eftersom man ville blanda bostäder, affärer och arbetsplat­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden