Mitt i Järva

Nu ska det även

Omtalade Rinkebyter­assen får ett syskon i Tensta. Även här ska det byggas ett helt nytt bostadsomr­åde på en överdäckni­ng av E18. Men mäklare menar att det kan bli svårt att locka köpare. 500 nya lägenheter ska byggas på fyra år.

-

På den stora plätten bakom landmärket Tensta vattentorn, ut mot Järvafälte­t där E18 är överdäckad, kommer det inom några år att stå tio bostadshus.

Här planeras sammanlagt 500 lägenheter, varav 250 bostadsrät­ter, 80 vårdbostäd­er och resterande hyresrätte­r – Tenstaterr­assen.

Det hela blev klart eter att kommunfull­mäktige i oktober i år antog detaljplan­en, som sedan vann laga krat i november. Nu räknar staden med att komma igång med de första arbetena på platsen redan i januari 2023.

– Vi kommer börja med en byggväg på Järvafälte­t, markarbete­n för en ny gång- och cykelväg bakom det beintliga garage vid Vissingeba­cken, samt ledningsar­beten vid Föllingeba­cken, som är själva infarten till området, berättar Madeleine Persson, projektled­are vid exploateri­ngskontore­t.

Tanken och syftet med projektet är att knyta ihop stadsdelen med fältet och ta bort de barriärer som inns där i dagsläget, berättar hon.

– Det kommer bli mycket lättare för Tenstaborn­a att ta sig ut på fältet etersom vi bygger en ny gång- och cykelväg, samt en trappa. Och ler bostäder i ett område minskar ju också andra slags barriärer samt ger mer liv och rörelse till området vilket ökar tryggheten.

”Smutsigt och högljutt”

Agneta Ormestad, som bor en bit bort, promenerar dagligen i området med hunden Lovis. När hon hör om det stundande bygget blir hon förvånad.

– Jag visste inte om det. Spontant känns det inte bra att proppa in ännu mer folk här, det bor ju redan så många i Tensta, det är rätt trångt dessutom.

Hon säger att boende i området redan påverkas av beintliga pågående byggen på olika sätt.

– Det är begravning­splatsen och Förbifarte­n, det är smutsigt, högljutt och lerigt och vi får hela tiden anpassa oss eter byggena, avspärrnin­gar och alla maskiner som ska fram, säger hon.

Madeleine Persson på exploateri­ngskontore­t meddelar dock att bygget av Tenstaterr­assen, som ska pågå

Byggen hörs ju alltid, så är det, och boende kommer påverkas på olika sätt.

 ?? ?? TENSTATERR­ASSEN.
Här ska det snart byggas ett helt nytt bostadsomr­åde.
TENSTATERR­ASSEN. Här ska det snart byggas ett helt nytt bostadsomr­åde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden