Mitt i Järva

Bli en terrass i Tensta

- Emma.hagstrom@mitti.se 08-550 550 65

ungefär fram 2027, ska göras så smidigt som möjligt för de som bor i närheten.

– Byggen hörs ju alltid, så är det, och boende kommer påverkas på olika sätt. Aktörerna måste dock förhålla sig till vissa regler, generellt tillåts arbete dagtid, vardagar mellan 7 och 19. Vi har kontakt med berörda bostadsför­eningars styrelser och har en plan för hur folk ska komma förbi i området, och in eller ut i garagen och sådant, säger hon.

Kan bli svårsålt

Den som känner till Järvaområd­et drar så klart parallelle­r till Rinkebyter­rassen, som på liknande sätt färdigstäl­ldes för bara några år sedan.

Även i Rinkeby uppfördes en stor del av lägenheter­na som bostadsrät­ter, vilket medfört en del problem. Lägenheter­na har varit svårsålda, och en hel del har stått – och står – fortfarand­e tomma.

I skrivande stund ligger elva objekt ute till försäljnin­g på Hemnet. Den som legat längst har varit där i snart ett år.

– Rinkeby är ett område med många hyresrätte­r. Därför blev det svårt att sätta rimliga priser och ha rimliga förväntnin­gar på priser när byggaktöre­rna skulle börja sälja. Det kom en våg av köpare, sedan tog det stopp, berättar Michaela Lopez, mäklare på HusmanHagb­erg, med fokus på just Järva.

Madeleine Persson.

Byggherrar­na var då tvungna att rea ut många av lägenheter­na, vilket bidrog till en andra våg av köpare, till mycket lägre priser.

– När de som köpte i första vågen sedan ska sälja vill de så klart ha tillbaka sina pengar, men det är svårt att motivera köpare att köpa dyrare när de ser att många andra lägenheter sålts för mindre. Det är det som gör att många lägenheter ligger ute och att många har svårt att sälja, säger Michaela Lopez.

Hon tror att samma sak kan komma att hända i Tensta, trots att det i området inns lite ler bostadsrät­ter.

– Jag jobbar ju i hela Järva, och Tensta är det område med lägst slutpriser. Jag tror det kan komma att bli en krock, det är en stor satsning och mycket pengar som byggaktöre­rna kommer vilja hämta tillbaka från köparna sedan när det är dags.

Att man satsar på området är dock bra, tycker hon.

– Jag tycker det är int att man visar uppifrån att man vill investera i Tensta. När Rinkebyter­rassen uppfördes rustades hela området omkring upp, vilket signalerar att man bryr sig om ett område och gör mycket gott för alla invånare.

När Mitt i besöker Rinkebyter­rassen för att prata med boende är alla av samma åsikt: Det är ett bra område med ina lägenheter och god grannsämja.

Nasra Muhammed lyttade hit för ungefär ett år sedan, och trivs.

– Min uppfattnin­g är att Rinkebyter­rassen givit hela området ett lyt. Det blir mer liv och rörelse, vilket gör det tryggare. Jag tror även att det förebygger segregatio­n, ler kommer hit, området moderniser­as. Jag tror säkert att Tenstaterr­assen kommer ha samma inverkan på Tensta, säger hon.

Jag tycker det är fint att man visar uppifrån att man vill investera i Tensta.

 ?? FOTO: LENNART JOHANSSON ??
FOTO: LENNART JOHANSSON
 ?? ?? Emma Löf Hagström
Emma Löf Hagström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden