Mitt i Järva

Både språkkunsk­ap och vänskap resultatet när Tenstaborn­a träffas

”För mig är det viktigt att kunna prata svenska om man bor här”

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

En gång i veckan kommer kvinnor och män, unga som gamla, till språkcafée­t i Tensta. Här får de öva på att prata svenska – och knyter band som sträcker sig utöver träffarna.

TENSTA

Det är onsdagsete­rmiddag och vid Tensta centrum har mörkret lagt sig sedan länge.

I en av de större salarna inne i det sprillans nya biblioteke­t försöker ett tjugotal personer återfå värmen med lite kafe eller te innan de sätter sig ner i en stor fyrkant av bord.

– Vad kul att se så många både nya och gamla ansikten! Vi kör en presentati­onsrunda som vanligt, säger Julia Langels från ena kortsidan.

Hon arbetar som samordnare för Röda Korset Spångakret­sen, och i dag håller hon som vanligt i organisati­onens så kallade språkcafé i Tensta, dit vuxna får komma och ika tillsamman­s samtidigt som de övar på att prata svenska.

– Vi har både artonåring­ar och åttioplusa­re som kommer, det är väldigt roligt. Det bästa är nästan att se alla band som knyts, jag har lera gånger sett att personer byter kontaktupp­giter med varandra för att kunna umgås och kanske prata ännu mer svenska, säger hon.

Olika teman

Varje träf har olika teman, som deltagarna får prata om i smågrupper tillsamman­s med volontärer. Just i dag står svenska högtider och traditione­r på schemat, och alla har fått varsitt häte med bilder och kortare texter.

– Ja, Lucia! Jag vet vad det är. Det är så vackert!

Salwa, en av deltagarna, pekar på en bild av ett luciatåg och ler.

– Sedan jag kom till Sverige har jag mest suttit hemma och inte känt mig som en del av samhället. Men för ett tag sedan har jag börjat på SFI, och till slut frågade min lärare om jag ville utbilda mig till barnskötar­e, och jag sa ja! Det är jätterolig­t.

Nu studerar hon åtta timmar om dagen vissa dagar i veckan, och gör praktik resterande.

– Så i dag kom jag direkt från förskolan hit, jag har ett upptaget liv nu, haha! Jag vill lära mig ännu bättre svenska, så det är därför jag kommer. Här pratar man mycket och det är bra.

”Många fler dörrar öppnas”

Laura Julieta Questa har bott i Sverige i två år och pratar i princip lytande svenska. Hon är en litig deltagare på träfarna.

– För mig är det viktigt att kunna prata svenska om man bor här. Man förstår samhället och hur allt fungerar mycket bättre om man kan språket, och så många ler dörrar öppnas. Jag har övat konstant sedan jag kom hit, säger hon.

Språkcafée­t har varit en stor hjälp på vägen.

– Vi ikar, minglar och diskuterar alltifrån svenska kändisar till svensk politik och landets geograi, säger Laura Julieta Questa.

Men det är inte bara språkaspek­ten hon uppskattar.

– I dag när vi pratat om traditione­r har det varit så viktigt och intressant att ta del av vad andra har för erfarenhet­er, hur man irar i deras länder, vad de saknar och vad de uppskattar här. Man lär sig så mycket av varandra.

Vi fikar, minglar och diskuterar alltifrån svenska kändisar till svensk politik och landets geografi.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? LUCIA.
Just den här gången fick deltagarna prata om svenska traditione­r.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM LUCIA. Just den här gången fick deltagarna prata om svenska traditione­r.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? ROLIGT. Salwa från Irak, volontären Marianne och Gil från Bolivia hamnade i ett långt samtal om vilken mat man äter under olika högtider.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ROLIGT. Salwa från Irak, volontären Marianne och Gil från Bolivia hamnade i ett långt samtal om vilken mat man äter under olika högtider.
 ?? ?? KUNSKAP. Laura Julieta Questa tycker att det är väldigt viktigt att lära sig språket i det land man bor i.
KUNSKAP. Laura Julieta Questa tycker att det är väldigt viktigt att lära sig språket i det land man bor i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden